05/04/2011

ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΡΟΣ

photo: Zax The Master :: :: rider: Stanley Mansou

Το θέατρο Εμπρός υπήρξε για χρόνια ένας ζωντανός οργανισμός στο κέντρο της Αθήνας. Ο χώρος αποτελεί μνημείο νεότερης αρχιτεκτονικής καθώς εδώ λειτούργησε άλλοτε το τυπογραφείο της εφημερίδας «Εμπρός». Η διαμόρφωση του θεάτρου έγινε από τους σημαντικούς αρχιτέκτονες Τάκη Φραγκούλη και Αντώνη Δαγκλίδη και υπήρξε ιδιαίτερα αξιόλογη αντέχοντας στο πέρασμα του χρόνου. Η περιοχή με αφορμή το θέατρο υπήρξε πόλος έλξης καλλιτεχνών, ηθοποιών και λογοτεχνών. Στην πιο δημιουργική περίοδο άνθρωποι όπως οι  Ρ.Οικονομίδου, Δ.Καταλειφός, Γ. Κέντρος και Τ.Μπαντής έστησαν και ανέπτυξαν αυτόν τον τόσο σημαντικό χώρο θεάτρου της πόλης. 

Οι πολύ σημαντικές παραστάσεις που έλαβαν χώρα εδώ καθώς και η σχολή θεάτρου που λειτουργούσε έκαναν το Εμπρός και τη γύρω περιοχή ζωντανή, δημιουργική γεμάτη πολιτισμό ο οποίος διαχέονταν σε όλο το Ψυρρή.

Μετά το θάνατο του Νίκου Mπαντή, το θέατρο παράκμασε και παραμένει εδώ και χρόνια κλειστό χωρίς καμία είδηση για την μελλοντική του χρήση. Η γύρω περιοχή σιγά –σιγά παράκμασε και αυτή γεμίζοντας κέντρα διασκέδασης που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε τέλμα.

Πιστεύουμε ότι σε μια εποχή που το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται σε τόσο κρίσιμη κατάσταση, αντιμετωπίζοντας έντονα προβλήματα, είναι σημαντικό να επαναλειτουργήσουν χώροι όπως το θέατρο Εμπρός ξαναβρίσκοντας τη θέση του στην πόλη είτε ως θέατρο είτε ως χώρος μνήμης της πειραματικής τέχνης του κέντρου της πόλης. Το ζήτημα αυτό αφορά άμεσα το περιβάλλον του κέντρου, και τον μετασχηματισμό της πόλης σε αυτήν την κρίσιμη καμπή εποχή.

Ακούει κανείς?

Από επιστολή των "Κάτοικοι Περιοχής Ψυρρή" και "Δίκτυο Νομαδική Αρχιτεκτονική"

2 comments:

  1. και εδώ αυτό αναρωτιόμαστε..

    https://picasaweb.google.com/lh/photo/OBzJ0i4fG1vSCP-Vz31H4g?feat=embedwebsite

    ReplyDelete
  2. Vghke banner gia tin keratea...an psineste anevaste
    http://athens.indymedia.org/calendar/uploads/keratea2.jpg

    ReplyDelete