22/12/2010

ΚΕΡΑΤΕΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Στην Κερατέα γίνεται πόλεμος. Όχι μεταφορικά, αλήθεια! Λαστιχένιες σφαίρες/ καραμπίνες, ασφυξοιγώνα/ μολότωφ, γκλοπ/ καδρόνια. Τέτοιος πόλεμος. Λόγος? Η κατασκευή ΧΥΤΑ σε μια εποχή που τα ΧΥΤΑ τείνουν να απαγορευτούν (2013), για την οποία κατασκευή η μόνη λογική που μπορεί να βρεθεί είναι το υπέρογκο κονδύλι χρηματοδότησης του η κατασκευαστική εταιρέια του Μπόμπολα θα λάβει. Δεν έχει σημασία ότι η αρχαιολογική υπηρεσία δεν δίνει άδεια ή ότι οι κάτοικοι και οι δήμαρχοι δεν την θέλουν. Η πολιτεία αποφασίζει και καταστέλει οποιαδήποτε άλλη άποψη.





από άρθρο της Ελευθεροτυπίας:
Αλήθεια, έχετε ακούσει ποτέ παπά να «ευλογεί» βόμβες μολότοφ; Τις νοικοκυρές να μαγειρεύουν, να συγκεντρώνουν τα τρόφιμα και να τα στέλνουν στο... μέτωπο. Οι πατεράδες, οι παππούδες, οι θείοι, οι μεσήλικοι γενικότερα βρίσκονται στα μετόπισθεν. Οι νέοι πολεμάνε, οι ηλικιωμένοι διηγούνται. Υποδέχονται όμως τα παιδιά τους με αίματα παντού. Οι δυνάμεις της αστυνομίας προπορεύονται. Υποστηρίζονται επίσης από θωρακισμένο όχημα εκτόξευσης νερού με πίεση, που έκανε... ποδαρικό τώρα στην Κερατέα αλλά είχε να κυκλοφορήσει σε ελληνικούς δρόμους από τη χούντα.

«Και να φανταστείς πως σήμερα είναι ήσυχα», λέει κάτοικος της περιοχής δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο που έχει στηθεί στα οδοφράγματα. 
«Σε όλη την Ευρώπη το θέμα των απορριμμάτων έχει λυθεί και εγώ έφτασα 57 ετών για να μάθω να φτιάχνω βόμβες μολότοφ». Η Αλκηστις Πόγκα είναι κάτοικος Κερατέας, σχεδόν 20 χρόνων και φοιτήτρια Νομικής. Μιλάει για τους λόγους που νομιμοποιούν των αγώνα τους. Τα κριτήρια εξαίρεσης, τα ΦΕΚ και τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και το 2013 που οι ΧΥΤΑ σε ολόκληρη την Ευρώπη θα κηρυχθούν παράνομοι και θα υπάρχουν πρόστιμα. Ομως αυτό που την πονάει είναι άλλο. Μιλάει για τον αγώνα τους.

Ο παπα-Ντίνος, ιερέας στην Κερατέα για περισσότερο από 40 χρόνια, λέει πως «εδώ είμαστε όλοι αδέρφια και αγωνιζόμαστε όλοι μαζί. Αδέρφια, ξαδέρφια, θείοι. Αμα μου πειράξεις τον αδελφό, τον γιο, θα πάρω την καραμπίνα και θα γίνω Παπαφλέσσας της εποχής. Ηρθαμε εδώ να υπερασπίσουμε τον χώρο αυτό. Είναι λάθος να γίνουμε χαβούζα. Ο νόμος είναι με το μέρος μας. Τι θέλουν υπουργοί και πρωθυπουργοί σε ξένα χώματα που δεν έχουν πατήσει ποτέ». Τέλος, στέλνει και «χαιρετίσματα» στον κ. Παπουτσή «που εύχομαι να μην τον ξαναδώ βουλευτή»

ευχαριστούμε τον φίλο Σπύρο Τσακίρη για τις φωτογραφίες
 


4 comments:

  1. WOW
    σοσ

    τα ίσια γράμματα.
    με φοβίζει αυτή η αλληλοσπαρακτική στρατηγική που δείχνει αυτό το καθεστώς σε αυτή τη συγκυρία κιόλας.

    Δάντη το περβόλι σου Κερατ(ε)α σκουπίδια γεμάτο το θες?

    ReplyDelete
  2. Πρώτη φωτογραφία παπάδες και κυνηγοί, οι κυνηγοί φοβήθηκαν ότι δεν θα έχουν που να ασκούν το άρρωστο χόμπυ τους και οι παπάδες και οι δήμαρχοι ότι θα χάσουν καμιά έκταση που ανήκει στην εκκλησία και στον δήμο.

    Βρε ουυυυυυστ...

    Αν γινόταν κανα κοσμικό super-wow Mall (όπως στον Αγ. Δημήτριο) πάνω στο βουνό και τσεπώνανε τα φραγκώνια θα βλέπατε πως θα κάνανε τουμπεκί και πως οι μικροαστούλιδες θα το κάνανε στέκι για να περάσουν όμορφα και υπερκαταναλωτικά τα Χριστούγεννα.

    ReplyDelete
  3. νομίζω ξεπερνά το 'εξυπνακίστικο' το σχόλιο σου ανώνυμε φίλε ακριβώς από ^πάνω^

    Δεν πήγε να ανοίξει κανένα Mall και δε θα έπρεπε -όπως φαίνεται από το μόνο σχόλιο σου- να σε νοιάζει τι θα έκαναν ΑΝ άνοιγε. που και πάλι ελέγχεται.. [είχαν γίνει και από ντόπιους απόπειρες για το Mall]

    Οι κάτοικοι της Κερατέας αντιτίθενται σθεναρά στην ΠΑΡΑΝΟΜΗ βίαιη επιβολή μιας απόφασης από το κρατος. Αγνοείται η ισονομία και το 'σωστό' από την εξουσία και εμένα μου δίνει ελπίδα και με εντυπωσιάζει η στάση του κόσμου εδώ, και του παπά και των κυνηγών μιας και το αναφέρεις.
    Αν το σκεφτείς, πότε στάθηκε πρόσφατα μαζί ο κόσμος (!) παρά τώρα που έστω και τοπικά ένιωσαν την αυτοδικία του ηθικού να τους πνίγει.
    Μην αντιδρούμε από συνήθεια και κριτικάρουμε αντανακλαστικά και στα καλά φαινόμενα, όταν συμβαίνουν! (εκτός αν δε θες μονιασμένο λαό, αν είναι πάω πάσο. οκ)

    Με συγχωρείς , αλλά επι της ουσίας, αφού μόνο κράζεις, τι άποψη έχεις για το σχέδιο ΧΥΤΑ και την αντίσταση των πολιτών ?
    θεωρείς δίκαιο αυτό που επιβάλλεται από το κράτος? ή σε πειράζει η συμμετοχή στην αντίσταση του παπά και του κυνηγού? (κ γιατί.?)

    ReplyDelete
  4. Φίλε εξήγησα ακριβώς γιατί με ενόχλει η φάση, δεν με ενοχλεί επειδή αντιστέκονται στην (αυθαίρετη) απόφαση του κράτους ίσα ίσα, με βρίσκει αλληλέγγυο, απλά βαρέθηκα όλους τους απολιτίκ ηλίθιους που μόλις(και ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ) 'μπει κάποιος στο χωράφι τους' εξαγριώνονται

    ReplyDelete