22/10/2010

ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣ

Πριν από λίγο καιρό, περπατήσαμε στο "νέο" πάρκο. Το Πεδίον Άρεως ήταν κλειστό για πολύ καιρό και σε μια προσπάθεια να δειχθεί η ανάπλαση και για να μπορέσει να δεχθεί ξανά αυτούς που το χρησιμοποιούν κατά κόρον κάθε μέρα άνοιξε τις πύλες του αν και ανολοκλήρωτο. Η ανάπλαση είναι έργο του Αλέξανδρου Τομπάζη του λεγόμενου "πράσινου" αρχιτέκτονα. Οι εξαγγελίες μίλαγαν για "ένα έργο που θα αλλάξει τη μορφή και θα δώσει στους πολίτες του Λεκανοπέδιου μια ανάσα ζωής. Παρεμβάσεις με υλικά φιλικά στο περιβάλλον, με έμφαση στον εμπλουτισμό του πρασίνου και πρόβλεψη δραστηριοτήτων για πολίτες όλων των ηλικιών".
Μερικές πρώτες εντυπώσεις:


 Φαραωνικά συντριβάνια.
 Ένα πράγμα δεν λείπει ποτέ από τα πάρκα της Αθήνας: τα αυτοκίνητα! Αυτό εδώ της δημοτικής αστυνομίας η οποία για κάποιο λόγο δεν μπορεί να κινείται με ποδήλατα ή ηλεκτροκίνητα (λες και μιλάμε για το Central Park!) αν και ο δήμαρχος πριν από λίγες μέρες στο ποδηλατικό γύρο μας τόνισε ξανά πόσο φίλος του ποδηλάτου είναι.
 Το σημείο που οι Ασιατική κοινότητα παίζει συνήθως κρίκετ. Θα κατασκευαστεί ισάξια υποδομή? Έχει ληφθεί υπόψη η χρήση του πάρκου από τους κατοίκους?
 Άλλο ένα αυτοκίνητο. Αυτή τη φορά μάλλον του εργολάβου.
 Και μια μηχανή υψηλού κυβισμού!
 Πανοραμικό του ατελείωτου σημείου.
 Το πολυδιαφημιζόμενο σημείο με το τρεχούμενο νερό. Εντυπωσιακό!
 Και η πάπια από την λίμνη με την Χιονάτη.
 Στη μέση της διαδρομής κόσμος απολαμβάνει.
 Στο τέλος της διαδρομής και οι απαραίτητοι για αναπλάσεις πάρκων security. Με αλεξίσφαιρα γιλέκα (και καφέ όμως)!
 Τρώγεται?
 Άλλο ένα όμορφο σημείο.
Χαρακτηριστικές φιγούρες του πάρκου. Ανάπλαση ή όχι αυτοί εδώ θα ήταν.
Οι ταβλομαχίες είναι αμείλικτες!
Το πάρκο γενικά έχει πανέμορφα σημεία!

11 comments:

  1. Γκαζόν, γκαζόν, γκαζόν.
    Θα είχε πολύ ενδιαφέρον ένα άρθρο για τις καταβολές τις εισαγωγής της "αισθητικής" του γκαζόν στη χώρα μας...

    ReplyDelete
  2. μπραβο στον ανεγκεφαλο που βρωμισε με τη μπογια του το παρκο. απο απαιτησεις, παντογνωσια και σοφισμους αλλο τιποτα ο teenager-ικος διαμαρτυρομενος.

    και κακως διαφημιζεται στη σελιδα ο "αθλος" του. κι εγω ξερω να βαφω αδικριτως οτι βρω μπροστα μου.

    ReplyDelete
  3. Το γκαζόν που λες έχει ένα μεγάλο προτέρημα: μπορείς να κάτσεις εύκολα πάνω του, να ξαπλώσεις για ηλιοθεραπεία, να κάνεις πικ νικ. Όπως ακριβώς στα μεγάλα αστικά πάρκα στο εξωτερικό.

    Το γκαζόν όμως έχει και ένα μεγάλο μειονέκτημα: χρειάζεται πότισμα και φροντίδα, αλλιώς γρήγορα καταλήγει ξεραμένο χόρτο ή χώμα.

    Να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον αυτού του γκαζόν;

    ReplyDelete
  4. Το γκαζόν είναι ένα απαίσιο 'φυτό' κατασκευασμένο από τον άνθρωπο γεμάτο βρωμιά. Είναι εντελώς άχρηστο...ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΓΚΑΖΟΝ!
    Τον άλλον τον πείραξε το spray πάνω στο άγαλμα του γαμω-Κωνσταντίνου...το τσιμέντο και η αστική κακογουστιά που κατέστρεψε αυτό το πάρκο δεν τον πείραξε!
    Ναι...έτσι ακριβώς όπως στο εξωτερικό! Αυτές οι μαλακίες μας φάγανε, που θέλουμε να μοιάσουμε σε όλα (τα κακά)στους ευρωπαίους. Τουλάχιστον στις περισσότερες ευρωπαϊκες πολεις υπάρχει μια αρμονικότητα στην πόλη, σε αντίθεση με εδώ που είναι ένας απέραντος ΖΟΦΟΣ και ένα πολυμίξερ αστικών κοπράνων ανάμεσα στις δεκαετίες και τα γούστα του εκάστοτε δημάρχου/τοπικού άρχοντα και κοντά στην τσέπη του αρχιτέκτονα/εργολάβου

    ReplyDelete
  5. @kagelarios

    δεν διαφημίζεται τίποτα.
    απλά καταγράφετε....

    ReplyDelete
  6. 1. ανωνυμε ΔΕΝ με πειραζει μονο το spray. πε ενοχλουν πολλα αλλα που δε νομιζω πως ειναι της ωρας. και δεν ειναι κακο το οτι καποιες ευρωπαικες πολεισ δεν εχουν grafiti. σιγουρα οχι...

    2. λοκαλ δεκτη η απαντηση σου και σ ευχαριστω.

    για να κλεισω. εχω σιχαθει τισ μπογιες και τα spray. θυρα 13, λευτερια στον ταδε, νδ, πασοκ. οχι αλλη μουτζουρα! αυτο μονο

    ReplyDelete
  7. ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Blog.
    ΠΑΝΤΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ..................................


    Στίς 5 Μαρτίου του 2008 σε δισέλιδο άρθρο της εφημερίδας "Ελευθεροτυπίας" με τις φωτογραφίες των κ.Γεννηματά και Μπέη διαφημιζόταν το Πεδίον του Αρεως ως "Παράδεισος στις μακέτες" {τυχαίος ο τίτλος;;] και δηλωνόντουσαν οι 94.000 φυτεύσεις! ..ότι θα ολοκληρωθούν πρίν την άνοιξη του 2009!.
    Ακόμη σε άλλο άρθρο της εφημερίδας "FREE SUNDAY" 24/10/10 δηλωνόντουσαν, ότι πίσω απο τα "ονόματα με τις εργολαβίες", στόν αποκαλούμενο "Πράσινο ενεργειακό σχεδιασμό" απασχολήθηκε το "Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων $ Εφαρμογών".

    Σήμερα εν έτη 2010-11 με ένα απλό μαθηματικό υπολογισμό αφαιρετικής και δεδομένου ότι "ιδίοις όμμασι" πραγματοποιήθηκαν, αποκλειστικά χωματουργικές-οικοδομικές εργασίες, (αρχείο σχετ.ψηφιακών "φωτό"), εν "κρυπτώ & παραβύστω" εδώ και 3 έτη, Σφράγιση γής-εδάφους, ενταφιασμός δομικών υλικών, μαρμαροκυβολιθοστρώσεων, στά τουλάχιστον 60 δασικά στρέμματα, παρέα με τά 6.000 κυβικά μέτρα Beton-arme, ΛΟΓΙΚΑ θα πρέπει να αφαιρέσουμε από τα 230 στρέμμ.(συνολικής έκτασης του Π.Α), δηλαδή τά 230-60=170 στρέμμ.....και γρήγορα να τρέξουμε και να αναζητήσουμε που τοποθετήθηκαν,εδώ και τώρα, πάλι ΛΟΓΙΚΑ, οι 94.000φυτ./170στρεμ. = 553 φυτεύσεις ανά στρέμμα, που επικαλούνται!!!!!

    Και πάλι ΛΟΓΙΚΑ 1 στρέμμα = με 1000 τετρ.μέτρα.

    Συνεπώς αναλογικά ως επικαλούνται προκύπτουν,χονδρικά 2 φυτεύσεις που να συμπεριλαμβάνουν και ένα δένδρο ........................σε κάθε τετραγωνικό μέτρο!

    ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ περαιτέρω..............

    ReplyDelete
  8. Λοιπόν καλή ψήφο αψήφιστα.
    ΕΠΙΛΟΓΗ για Δήμαρχο

    Καμίνη σε συνεργασία με τον υποψήφιο Αρχ.Μ , καθ΄ύλην αρμόδιο Μελετητή των οικοδομικών έργων της Αναπλάσεως του Π.Α σε συνεργασία με τους καθ΄ύλην αρμόδιους εις τα περιβαλλοντικά Οικολόγους Πράσινους και με το ΠΑΣΟΚ.

    Η διαφορετικά των ....κ.Κακλαμάνη

    ReplyDelete
  9. ΣΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΗΣ πρώην ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΙΑΣ Αθηνών-Πειραιώς, "νυν Περιφέρειας", "ΤΟ Πεδίον του Αρεως ΞΑΝΑΓΕΝΝΙΕΤΑΙ" Νοε-Δεκ.2010

    ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ:

    "Εφαρμόστηκαν περιβαλλοντικές προδιαγραφές που μειώνουν σημαντικά τη θερμοκρασία του χώρου".

    Και Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΖΕΙ:

    100 Στρέμματα πρασίνου μπορούν να κατακρατούν 4 τόνους σκόνης ετησίως.
    Η βλάστηση αντανακλά περίπου το 1/4 της προσπίπτουσας ακτινοβολίας μικρού μήκους. Από τα 3/4 που απορροφώνται, το μεγαλύτερο ποσοστό χρησιμοποιείται για την εξάτμιση του νερού από τα φύλλα, κι ένα μικρό ποσοστό ενέργειας ακτινοβολείται (μεγάλου μήκους κύματος υπέρυθρη ακτινοβολία).
    Αντίθετα τά δομικά υλικά "BETON "Οπλισμένο σκυρόδεμα - Μαρμαροκυβολιθοστρώσεις" ανακλούν μόλις το 1/10 της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ η υπόλοιπη μετατρέπεται σε θερμική, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία!!!!

    Σε αποθηκευμένη σελίδα στό site www.ecofinder.gr σε άρθρο του ΟΙΚΟ -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

    ΕΓΡΑΦΑΝ.................το ΕΤΟΣ 2008!

    "08-10-2008 | ΠΑΡΚΑ... Α-ΠΑΡΚΑ - Το 70% δεν προσφέρει στο κλίμα της πόλης.

    "Δεν φτάνει που στην Αθήνα δεν έχουμε πάρκα, αυτά που έχουμε κάθε άλλο παρά βοηθούν το κλίμα. Η μικρή έκταση αλλά και η τσιμεντοποίησή τους τα κάνουν συχνά να λειτουργούν ως θερμοσυσσωρευτές, που ανεβάζουν αντί να μειώνουν τη θερμοκρασία της πόλης.


    ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ:
    παράδειγμα προς αποφυγήν

    Ενα από τα χειρότερα ως προς την απόδοσή τους στο περιβάλλον της πόλης, πάρκα, είναι το Πεδίον του Αρεως (που, ωστόσο, βρίσκεται σε φάση ανακατασκευής) καθώς διαθέτει δίκτυο πλακοστρωμένων «δρόμων» και η βλάστησή του είναι αραιή. Οι μετρήσεις του εργαστηρίου έδειξαν ότι εντός του πάρκου η θερμοκρασία ήταν η ίδια με αυτήν του γύρω δομημένου χώρου. Φαίνεται μάλιστα ότι αντί το πράσινο να επιδράσει στο αστικό περιβάλλον, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. «Τα δομικά υλικά κατά τη διάρκεια της ημέρας απορροφούν θερμότητα την οποία εκπέμπουν το βράδυ», εξηγεί η καθ. κ. Σερέλη-Χρονοπούλου. Ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για συμπαγές μπετόν σε αντίθεση με τα πορώδη υλικά. Οπως εξηγεί η κ. Σερέλη, για να αποδώσει το πράσινο πρέπει να είναι αρδευόμενο. Το ξηροφυτικό πράσινο χρειάζεται ειδικές συνθήκες για να βοηθήσει στην ατμόσφαιρα της πόλης. Για παράδειγμα, ο Λυκαβηττός προσφέρει καλύτερες συνθήκες και πιο χαμηλές θερμοκρασίες στις διπλανές περιοχές, αν και δεν έχει πυκνή βλάστηση ακριβώς γιατί πρόκειται για λόφο, οπότε το πράσινο βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από τα κτίρια της πόλης."


    Πηγή: ΟΙΚΟ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Τάνια Γεωργιοπούλου



    ΣΧΟΛΙΑ για νοήμονες

    ΚΑΤΟΠΙΝ 3 ΕΤΩΝ.........περιφραγμένου αποκλεισμού & αποκλειστικά εκτελούμενων οικοδομικών εργασιών

    εν ετη 2011 ....ΔΙΕΡΩΤΩΜΕΘΑ...πρός τι η συγκεκριμένη δρομολογηθείσα "ΑΝΑΠΛΑΣΗ"
    των 9,150-10.000.000 ευρώ ;;;; ? ;;;;;

    ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ προς το Βέλτιστο - Βιώσιμο -Αειφόρο ;;;;; ? ;;;;;;;;;

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ & ότι καλύτερο γιά το 2011.

    http://kyameftopedioareos.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. ΠΟΛΎ ΕΠΙΚΑΙΡΟ


    "AΝΑΠΛΑΣΕΙΣ" ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ: in "Post Mortem"

    ΓΟΛΓΟΘΑΣ εως το ΣτΕ & ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΗΘΕΙΕΣ.


    Στην ΗΜΙΤΕΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ που μας παρέδωσε το Ελληνικό Κράτος, ως φαίνεται με μια απλή ματιά απαντούμε:

    Παρεδόθη καθυστερημένα τουλάχιστον κατά 1+1/2 έτος.

    Αντί για Οικολογικού τύπου Ανάπλαση Πάρκου, είδαμε την κατασκευή - ενταφιασμό συνόλου κυβικών μέτρων όγκου μπετόν 6.000 κ.μ, δηλαδή όγκου μπετόν ισοδύναμων με τον όγκο μπετόν "6" 6όροφων πολυκατοικιών μέσα ............σε δασική έκταση.!!! { συρρικνωθείσα δασική έκταση:60 στρεμμ.}.

    Ο αρχικός προυπολογισμός στις τεράστιες πινακίδες 9,150.000 $ Ευρώ ( το έτος 2006 ) + 400.000 $Ευρώ με το νέο εγκριθέν κονδύλι για αποκατάσταση φθορών ? στην πλ.Πρωτομαγιάς + τις τυχόν αναθεωρήσεις, δεν προσέφερε τίποτα το ουσιώδες στο Πάρκο και τούτο διότι : ανύπαρκτες τουαλέττες, μη αναπλασθέν κτίριο Αλσους - Οικονομίδη, μή αναπλασθέν κτίριο Green Park, ανυπαρξία φύτευσης δένδρων υψηλής οροφής, σύμφωνα με τα έγγραφα των πρώην κων. Δασάρχη - Περιφερειάρχη η κεντρική πλατεία πλησίον πρώην περιπτέρου είναι αυθαίρετη { έγγραφα οικ.693/03/04/2009 - 699/07/04/2009 Γενικής Δνσης Περιφέρειας / Δνσης Δασών Αθηνών: Δασάρχης, με θέμα: Απόφαση Κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών σε δασική αναδασωτέα έκταση }....., η σφράγιση γής εδάφους από μή πορώδη υλικά σε δασική έκταση 1/4 της συνολικής των 235 στρεμμ.του Πάρκου {επιμέτρηση ειδικών επιστημόνων}, παρεμποδίζει ως τούτο γίνεται κατανοητό την διύγρανση και διαπνοή του εδάφους, τουτέστιν είναι ολωσδιόλου ΑντιΟικολογική.

    Όλα τούτα σε ευθεία αντίφαση με ότι αναγράφεται στην αναρτηθείσα πινακίδα πλησίον του μνημείου της Αθηνάς και ότι: το Εργον

    της Αναπλάσεως εν έτει Δεκ.2010............Ολοκληρώθηκε.!!!!!

    συνεχ.

    ReplyDelete
  11. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ. !!!!!!!!!
    ως είχαμε προβλέψει!

    Με βαρύγδουπο τίτλο στην εφημερίδα τα Νέα της Κυψέλης Απρίλιος 2011, αναφέρεται ότι από την Περιφέρεια Αττικής διατίθενται επιπλέον κονδύλια 5,100,000 $ εκατ.ευρώ, που θα κατευθυνθούν και θα απορροφηθούν για τα έργα στο Αττικό Άλσος και το Πεδίον του Αρεως.

    Αλλά... Αναρωτιόμαστε εφόσον η Ανάπλαση ολοκληρώθηκε σύμφωνα και με επίσημες ανακοινώσεις στα ΜΜΕ-Blogs - εφημερίδες και σύμφωνα με την ανηρτημένη πινάκιδα, τότε πως δέν ολοκληρώθηκε, ? ;; δεδομένου ότι: τα διατηρητέα κτίρια Αλσος Οικονομίδη ειναι γιαπί - Green Park γιαπί και οχετός - Πλατάνια εστία μόλυνσης λόγω κωνώπων - ενα μέρος των περιφερειακών δρόμων περιμένει τις παλέτες των μαρμάρων.
    Οι δύο κτιστές τουαλέτες του πάρκου να μην λειτουργούν μαζί με τις βρύσες και λογικά σύντομα θα είναι ανύπαρκτες. Η κεντρική είσοδος της λεωφ.Αλεξάνδρας προς το μνημείο Αθηνάς περιφραγμένη ερμητικά με λαμαρίνες εργοταξιακού τύπου, τις δε βραδυνές ώρες να απαγορεύεται η πρόσβαση. Το Φυτώριο των 8,1/2 στρεμμ. να παραμένει αλάνα και η υποσχεθείσα κομποστοποίηση να παραμένει ως όραμα θερινής νυκτός ( τα χρήματα όμως να έχουν ήδη διατεθεί και ήδη... απορροφηθεί !!). Οι επεμβάσεις στο διαμορφωθέν ξέφωτο λόγω αποψιλώσεων στο χώρο Αλίκη μολονότι παράνομες κατά την άποψη μας, σήμερα για την γύρωθεν βλάστηση είναι καταστροφικές.

    Επειδή λοιπόν εμείς θεωρούμε ότι μέρος των άνω χρημάτων θα διατεθεί για την αποπεράτωση των δύο διατηρητέων, Αλσος,Οικονομίδη - Green Park και λοιπές αποπερατώσεις, αναρωτιόμαστε τι είδους συντήρηση θα παρασχεθεί στο πολύπαθο αιωνόβιο Πεδίον του Αρεως των ΑΘΗΝΩΝ, αφου απο το άνωθεν δεύτερο κονδύλι, πολύ απλά ελάχιστα ΜΟΝΟΝ ψίχουλα θα απομείνουν, κατά την ταπεινή μας άποψη.


    Εν κατακλείδι μπορούμε να δηλώσουμε ευθαρσώς και απορούντες:
    ..................Γιατί να είμαστε όλοι οι Ελληνες βουτηγμένοι μέσα εκεί............. που επικαλείται ο κύριος {που ματιάσανε} απο την Τρόικα - ΔΝΤ και γιατί να τα έχουμε φάει όλοι μαζί.... εμείς οι Έλληνες ?;;;;;;;;;;;;;και να απαιτηθούν ....τα τάνκς για να προστατεύσουν τις τράπεζες?!!;;;;;

    Ας ανασκουμπωθούμε σήμερα λοιπόν όλοι εμείς οι 'Ελληνες και ας δουλέψουμε σκληρά ούτως ώστε να πειθόμεθα "τοις κείνων ρήμασι"!!!!

    ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ


    http://kyameftopedioareos.blogspot.com
    http://polmarkarch.wordpress.com http://expaganus.wordpress.com
    www.asda.gr/elxproi

    ReplyDelete