19/10/2010

ΣΚΥΛΙΣΙΑ ΖΩΗ


Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ζουν περίπου 400.000 αδέσποτα, 100.000 εξ’ αυτών μόνο στην Αττική. Το «ζουν» βέβαια είναι σχετικό καθώς από την στιγμή που ο αλλοτινός ιδιοκτήτης εγκαταλείψει το πρώην κατοικίδιό του στο δρόμο, το καταδικάζει σε βέβαιο θάνατο, που συνήθως επέρχεται έπειτα από διάστημα 9 μηνών. Την ίδια στιγμή πλατείες και πάρκα είναι γεμάτα από πινακίδες, όπως αυτή της φωτογραφίας, που επιβάλλουν την απαγόρευση σκύλων ή κατοικίδιων γενικότερα. Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τραγελαφικό. Ακόμα ένα παράδειγμα της απόλυτης σύγχυσης που επικρατεί στην Ελλάδα γύρω από την έννοια του δημόσιου χώρου.

Οι περιπτώσεις ιδιοκτητών ζώων που δέχονται επιπλήξεις από «καλοπροαίρετους» γειτόνους που βρίσκουν πάτημα σε τέτοιες πινακίδες, ολοένα και πληθαίνουν. Για κάποιους ανθρώπους γύρω μας προφανώς τα ζώα δεν είναι τίποτα παραπάνω από φορείς μικροβίων και βρωμιάς. Οι πινακίδες όμως με σήμανση απαγόρευσης ζώων σε δημόσιους χώρους είναι παράνομες και αντισυνταγματικές, ενώ η τοποθέτησή τους ακόμα και από τις κατά τόπους δημοτικές αρχές κρίνεται αυθαίρετη. Βάσει του Νόμου Υπ’ αριθμόν 3170, δημοσιευμένου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 29η Ιουλίου 2003, Αρ. Φύλλου 191, που αφορά τους όρους και τα δικαιώματα των κατοικίδιων ζώων, η πρόσβασή τους είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ σε όλους τους δημόσιους χώρους και πλατείες εφόσον συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη τους, του οποίου μέριμνα είναι η περισυλλογή των περιττωμάτων τους. Που σημαίνει ότι την επόμενη φορά μπορείτε να τους αγνοήσετε επιδεικτικά, και τους «καλοπροαίρετους» και τις ταμπέλες.

13 comments:

  1. To "ιδιόκτητα ζώα" ακούγεται κάπως άσχημο...
    Πάντως δεν το ήξερα αυτό! Ευχαριστώ και ελπίζω να μην μου ξανασπάσουν τ αρχίδια...

    ReplyDelete
  2. Προταση: να εχουμε μαζι μας καπου σημειωμενο τον εν λογω νομο (ισως και περασμενο καπου στο κολαρο για να μην το ξεχναμε) και να το επιδεικνυουμε περιτρανα οταν χρειαζεται...

    ReplyDelete
  3. κάποιοι φίλοι που αντιμετώπιζαν τέτοιο πρόβλημα συνεχώς στην πλατεία που έβγαζαν βόλτα τον σκύλο τους, τον τύπωσαν και τον τοιχοκόλλησαν τριγύρω!

    ReplyDelete
  4. an einai dinaton!!giat ola stin ellada prepi n akoluthude kai apo mia antirisi.den katalavenw kan ton logo gia ton opoio iparxun adespota. 1adespoto parol afta einai foreas mikroviwn efoson den elegxete apo kapion..opote k i eisodos tu st parka tha prepi na apagorevetai.episis an oi idioktites skiliwn itan prosektikoteroi oson afora ta 'prooioda' twn skiliwn tus isws afti i nootropia na alaze!

    ReplyDelete
  5. δεν καταλαβαίνω καν τι θέλεις να πεις...αδέσποτα υπάρχουν επειδή κάποιοι είναι αρκετά γελοίοι και ανεύθυνοι ώστε να παρατάνε ζώα στον δρόμο, τα οποία φυσικά δεν έχουν καν μπει στον κόπο να στειρώσουν. Η αντιπρότασή σου ποια είναι; να φωνάξουμε τον μπόγια; και ναι, δέχομαι ότι ένα αδέποτο μπορεί να είναι φορέας μικροβίων. Οπότε τι; θα διαβάσει την ταμπέλα που του απαγορεύει την είσοδο και δεν θα μπει στο πάρκο; έχω την εντύπωση ότι δεν μπορεί..
    lou

    ReplyDelete
  6. έχεις δίκιο,είναι ανεύθυνοι αυτοί που τα παρατάνε αλλά ας τα μαζέψει κάποιος...στην Ελλαδάρα όμως που ζούμε αυτά είναι επιστημονική φαντασία... αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν γίνεται να υπάρχει αντιδραση σε όλα (και αναφέρομαι στην παραπάνω δημοσίευση)..τα ζώα κατά την γνώμη μου δεν πρέπει να έχουν ελευθερη προσβαση σε όλους τους χώρους..

    ReplyDelete
  7. Και ανθρωποι ειναι φορεις μικροβιων, αλλα προφανως δεν ειναι αυτο το θεμα. Ουτε τα αδεσποτα ειναι το θεμα. Ουτε οι "ιδιοκτητες σκυλων" που δεν μαζευουν τα περιττωματα ειναι το θεμα (εχει να κανει, αλλωστε, με την κοινη λογικη: μιλαμε για παρκα/ δημοσιους χωρους/ τοποσημα). Το θεμα ειναι ποτε θα αρχισουμε να συνειδητοποιουμε οτι το να εχει κανεις σκυλο - εφοσον ομιλουμε για αστικες συνηθειες - εχει να κανει με πολυ συγκεκριμενη επιλογη: να ενταξει ενα μελος στην οικογενεια του, στη ζωη του, εναν συντροφο για πολλους, ενα ακομη "ατομο" ικανο να συμμετεχει σε κοινωνικες εκδηλωσεις και συναντησεις. Αυτο το σχολιο δεν εχει να κανει με προχωρημενες αντιληψεις φιλοζωων (που βαζουν τα ζωα πανω απ' τους ανθρωπους), μην παρεξηγηθω, παρακαλω. Εχει να κανει, οπως προειπα, με τα αστικα ηθη. Kαι, εφοσον αυτοπροσδιοριζομαστε ως αστοι - ακομη και κοσμοπολιτες - καλο θα ηταν καποτε να τιναξουμε απο πανω μας την σκονη του επαρχιωτισμου, που τοσο οδυνηρα πισω μας εχει κρατησει αλλωστε...

    ReplyDelete
  8. Ρε που έχουμε μπλέξει...
    Έχουμε γεμίσει ψυχάκιδες-υγιεινιστές σε αυτή την πόλη. Βέβαια όλη τους κοιτάνε το δέντρο και όχι το δάσος...Τι φορέας μικροβίων είναι ρε; Το έχετε κάνει καραμέλα...περισσότερο κίνδυνο έχεις όταν μιλάς με ανθρώπους παρά όταν χαϊδέψεις ένα σκύλο(εαν θες βέβαια κρατάς αποστάσεις), γιατί τα μικρόβια που επηρεάζουν τον άνθρωπο προέρχονται συνήθως από άνθρωπο.Η αποστειρωμένη πόλη σου είναι ένα μικρόβιο από μόνη της...

    ReplyDelete
  9. @Anonymous 22:00:00
    Ναι ας γίνει σαν τις άλλες γαμάτες "πολιτισμένες",αποστειρωμένες χώρες...Βέβαια αυτή η αποστείρωση κοστίζει την ζωή σε χιλιάδες ζώα που πιάνει ο μπόγιας κάθε μέρα και σκοτώνονται σε θαλάμους αερίων!ΓΑΜΩ ΤΙΣ ΦΑΣΕΙΣ!

    ReplyDelete
  10. Η πινακίδα που σου απαγορεύει την είσοδο στη πλατεία της γειτονιάς σου επειδή είσαι με το σκύλο σου είναι καταπάτηση των δικαιωμάτων σου. (σημειωτέον έχεις χρυσοπληρώσει στα δημοτικά τέλη κάτι χρυσοποίκιλτα καγκελάκια και κάτι άθλιες ζαρτινιέρες). Πράξε και εσύ το ίδιο αυθαίρετα και στήσε πινακίδες που θα απαγορεύουν την είσοδο των ΠΑΙΔΙΩΝ. Δε θα έχεις και πολύ άδικο γιατί η πλατεία της γειτονιάς σου είναι μονίμως φίσκα στο μίλκο και το κίντερ έκπληξη, και επιπλέον τα μούλικα είναι γεμάτα με ανεμοβλογιά, ιλαρά και λοιμώδη μονοπηρύνωση. Απο αύριο ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΡΗΤΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ στις πλατείες. Από μεθαύριο οι πακιστανοί και οι συνταξιούχοι.

    ReplyDelete
  11. Episeis na apagoreytoune oi tyfloi pou peftoun synexws epanw mas kai prokaloune atyximata, oi foreis HIV gia profaneis logous oi kyratzes me logodeiareia giati einai ws gnwston metadotiki, oi lysares 16xrones roubitses, osoi ergazontai ws katharistes ston dhmo giati einai brwmiarides me osa pianoun kathe mera, osoi einai katw twn 10 logo paidikwn limoxewn, osoi einai anw twn 80 giati barethikame na tous gyrname spitia tous logo gerontikis anoias, osoi einai anamesa se 10 kai 80 kai exoun taxidepsei stas brwmikas Indias. Kai mia erwtisi se olous aytous tous gnwstes: Pio akribws einai ayto to mikrobio pou tha sou metadwsei o emvoliasmenos skylos? Gia kathe ena (ean xerei kaneis kapoio) mporw na sas antapanthsw me 1000 pou mporoun na metadwsoun emboliasmenoi anthrwpoi. Idiws ayto ths malakias.

    P.S O DEXTER KATOUREI, AYTOS MAS ODHGEI!

    ReplyDelete
  12. Episeis sto link ayto
    http://www.patris.gr/articles/175283?PHPSESSID=20m9p50on94p059jn95nmjlo76 mporeite na diabasete synenteyksi antidhmarxou Hrakleioy gia ayto AKRIBWS to thema, opou leei ksekathara pws efoson to zwo synodeyetai me louri kai ginete h perisylogi twn peritwmatwn tou apo ton idioktiti tote exei eleytheri prosbasi se OLOUS tous dhmosious xwrous aneksarthta pinakidwn (oi opoies kai kala exoun topothetithei gia ta adespota). Osoi sixainonte kai fobounte gia ta mikrobia twn skylwn twn opoiwn ta peritwmata tous perisylegontai apo ton ekastote idioktiti tote na mhn bgenoun se dhmosious xwrous. Perissoteros xwros gia ta skylia mas.

    ReplyDelete