18/10/2010

ΕΛΕΥΣΙΝΑ: ΧΑΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣΦΥΡΗΣ


Καθώς η ομάδα ετοιμάζει την φθινοπωρινή εξόρμηση/ δράση στο Ποικίλο Όρος ένας φίλος, ο εικαστικός Χάρης Κοντοσφύρης επισκέπτεται το ίδιο λεκανοπέδιο με μια έκθεση στην Ελευσίνα η οποία διαπραγματεύεται την κοινωνική ιστορία του τόπου αλλά και τη μικρο-ιστορία. Πάντα επίκαιρος και αιχμηρός ο καλλιτέχνης μετατρέπει προσωρινά το χώρο του πολιτιστικού κέντρου στην αρχική του χρήση, δηλαδή σε οικία.
"Το πολιτιστικό κέντρο μεταμορφωμένο σε σπίτι θα προβάλλει μνήμες που θα αιωρούνται στα κενά των δωματίων και θα μεταφέρει τον επισκέπτη του «σπιτιού» σε ένα είδος πνευματικής περιπλάνησης με τους ποικίλους φευγαλέους υπαινιγμούς που θα επιβάλλει ο καλλιτέχνης.
[..] Το φαντασιακό του κοινού θα ενεργοποιηθεί σε μια αφηγηματική μυθοπλασία και με εμπειρίες καθόλου συμβατικές, θα ξετυλιχθούν μπροστά του, τα ίχνη της ζωής μιας ζωντανής ανθρώπινης πόλης που εξελίσσεται, που αλλάζει μορφή αλλά και που διατηρεί τη μνήμη και την ιστορία της.

Την έκθεση επιμελείται  η ιστορικός τέχνης Λουϊζα Καραπεδάκη.
Για τη δουλειά του Χάρη Κοντοσφύρη κάνε κλικ εδώ
.

Το πρόσχημα του «σπιτιού με ταυτότητα» γεμάτου μνήμες, καθημερινότητες, εισβολές, χαρές και λύπες είναι και το όχημα του καλλιτέχνη να διεισδύσει σε μια πτυχή της ιστορίας της πόλης, μιας αρκετά μακρόχρονης περιόδου 30 περίπου ετών. Στις φράσεις κλειδιά που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ηχούν οι γειτονιές της Ελευσίνας με τις παιδικές φωνές, η κοινωνική ζωή και ο κόσμος μιας βιομηχανικής πόλης, οι βιομηχανικές πρωτοπορίες...
Στη διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες με τον καλλιτέχνη και την επιμελήτρια, ώστε στο πέρας της έκθεσης να δοθούν έργα, ως δάνεια σε σπίτια της Ελευσίνας. Με αυτό τον εύσχημο τρόπο οι κάτοικοι της Ελευσίνας, εξοικειώνονται με τα έργα τέχνης και μαθαίνουν πλευρές της ιστορίας του τόπου τους. Αυτή η διαδραστική σχέση μεταξύ εκθεμάτων και παιδιών νομίζουμε ότι θα αποτελέσει μεγάλη κοινωνική προσφορά, εμψύχωση της ταυτότητας των νέων, καθώς και έναν επαναπροσδιορισμό της σχέσης τους με τον τόπο τους σε εποχές παγκοσμιοποίησης."ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «Λ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ», ΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Γλυπτική ανατομία πορτραίτου: Σπύρος Λισγάρας
Διάδραση ήχου και εικόνας: Πέτρος Βρέλης
Εγκαίνια: Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, ώρα 20:30
Ώρες Λειτουργίας: 10:00 – 14:00 & 19:30 – 22:00
καθημερινά (εκτός Δευτέρας) και Σαββατοκύριακα

No comments:

Post a Comment