
29/01/2009

θα ακούσετε το κάλεσμα της πόλης σας για πράσινο?
"Ο Κακλαμάνης ξαναέστειλε μπουλντόζες, σήμερα ξημερώματα, στο παρκάκι Κύπρου και Πατησίων, για να ξηλώσουν ό,τι είχε απομείνει από δέντρο.Το τραγελαφικο της υποθεσης ειναι οτι χτες ,η κυρια που εστειλαν απο μεσα απο το δημαρχικο Μεγαρο για να μιλησει με την Επιτροπη,διαβεβαιωσε οτι το παρκο ειναι ασφαλες και δεν προκειται να γινει οποιαδηποτε αλλη ενεργεια μετατροπης του!!! Τις μπουλντόζες συνόδευαν ο αντιδήμαρχος, ο υπεύθυνος παιδείας του Δήμου και ο πρόεδρος του 6ου διαμερισματικού συμβουλίου, όλοι τους της παράταξης Κακλαμάνη. Επίσης, τους συνόδευαν τραμπούκοι της ιδιωτικής εταιρείας και χρυσαυγίτες, όλοι καμιά πενηνταριά άνθρωποι. Επιτέθηκαν και χτύπησαν δύο από τα μέλη της Επιτροπής Κατοίκων, οι οποίοι τώρα προχωρούν σε μηνύσεις. Είναι ανάγκη για τα κινήσεις πολιτών ο χώρος να μείνει χώρος πράσινου, να μην χτιστεί το πάρκινγκ! Να μην προχωρήσει ο δήμος σε περίφραξη του οικοπέδου! Κυψελιώτες, Πατησιώτες, φίλοι του πράσινου, ακτιβιστές, όλοι και όλες, βοηθήστε να περιφρουρηθεί ο χώρος όλο το 24ωρο. Η σημερινη πραξη ειναι απορροια της δικης μας αδιαφοριας και απουσιας χτες απο το χωρο που μας εχει τοση αναγκη!!!"
20/01/2009
ΒΙΛΛΑ ΚΑΖΟΥΛΗ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΑΝΤΙ)ΔΡΑΣΗ


Reconstruction Community, Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2009, www.reconstruction.gr
Κηφισιά, 3 Ιανουαρίου 2009: λόκαλ/athens εισβολή στη Βίλλα Καζούλη.

Η πρόταση «η αποκλήρωση του εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος» είναι προφανώς λάθος. Εξίσου λάθος ήταν όμως πριν η λέξη «αποκλήρωση» αντικαταστήσει την λέξη «ολοκλήρωση». Ίσως όχι με όρους γραμματικής και συντακτικού αλλά σίγουρα με όρους επιστημονικής αρτιότητας και περιβαλλοντικής ευθύνης.
Η … μικρή αυτή ανατρεπτική παρέμβαση κόσμησε έναν από τους τοίχους της Βίλας Καζούλη που φιλοξένησε μεταξύ 8/12/08 – 16/01/09 την έκθεση «Περιβάλλον - Δράση 08» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Κλιματικής Αλλαγής και την συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων εικαστικών.


Το ΓΠΧΣΑΑ προτάσσει ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης το οποίο όχι μόνο δεν εξασφαλίζει


Για την ιστορία η «Αποκλήρωση» έμεινε στον τοίχο της έκθεσης για 12 μέρες...
λόκαλ/athens, Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2009

Reconstruction Community, Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2009, www.reconstruction.gr
για το κείμενο της Κοινότητας Ανοικοδόμησης για το Χωροταξικό κάνε κλικ εδώ!
για τις φωτογραφίες από την δράση στη Βίλλα Καζούλη κάνε κλικ εδώ.
λόκαλ/athens
reclaim public space
16/01/2009
DUSTIN KLEIN

Dustin Klein
Fast Friday / Cadence Collection
Seattle, Ιανουάριος 2009

08/01/2009
E(K)ΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΕΣ

Οι φίλοι από την ομάδα του PPCT/FARKADONA συμμετέχουν σε ένα event στο Μουσείο Μπενάκη το οποίο ενδέχεται να έχει ενδιαφέρον για όποιον παρακολουθεί τη τεκταινόμενα στον χώρο της αρχιτεκτονικής/τέχνης/πολιτικής. Θα συμμετέχουν επίσης και άλλες ομάδες πιο φιλικές στη λόκαλ φιλοσοφία όπως η Ομάδα Φιλοπάππου και οι Reconstructing Community. Παραθέτουμε παρακάτω ένα κομμάτι από το δελτίο τύπου. Τσεκ ιτ!
Ε(κ)σωτερικότητες:
Τέχνη, πολιτική και κοινωνία σε εποχή κρίσης
Επιστημονική Ημερίδα που διοργανώνει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αφορμή τη έκθεση του Παντελή Λαζαρίδη “Parkour. Στάσεις, παραβάσεις, ελιγμοί (1961-2008).” Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009
Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς, 10,30 π.μ.
Τον τελευταίο καιρό διαδραματίζονται στις ελληνικές πόλεις μια σειρά κοινωνικά συμβάντα και εκτεταμένες εκδηλώσεις εικονοκλαστικής οργής ενάντια σε σύμβολα και logo που επαναφέρουν με νέους όρους το ερώτημα του πολιτικού. Η αγωνία και η ανάγκη μας να καταλάβουμε τα νέα αυτά φαινόμενα μας υποχρεώνει να επεξεργαστούμε εκ νέου και να αναθεωρήσουμε τις αντιλήψεις μας για τη διαρρηγμένη σχέση της τέχνης με την πολιτική και την κοινωνία.
Μ’ ένα τρόπο διερευνητικό η σύγχρονη τέχνη εξακολουθεί να επιχειρεί να κατανοήσει την ανθρώπινη συνθήκη προσεγγίζοντας μια σειρά νέα φαινόμενα, μεταξύ των οποίων δεσπόζουσα θέση κατέχουν η παγκοσμιοποίηση, η βιοπολιτική, οι κοινωνικές συγκρούσεις, η περιθωριοποίηση μεγάλων ομάδων του πληθυσμού στις μεγαλουπόλεις, η περιβαλλοντική δυστοπία, η εξομοίωση των διαφορών, η διόγκωση των καταναλωτικών δομών και συμπεριφορών, η ανθρωπολογία του μετα-ανθρώπινου σώματος, η υπερτρομοκρατία, οι μηχανισμοί επιτήρησης κ.ά. Κυρίως, όμως, οι νέες μορφές καλλιτεχνικής δραστηριοποίησης, όπως η τοποειδής τέχνη (site-specific art), η τέχνη κοινοτικής βάσης (community-based art), η δημόσια τέχνη (public art), ο καλλιτεχνικός και ο ηλεκτρονικός ακτιβισμός αποτελούν, σήμερα, πεδία σύγκρουσης τόσο για τη θεωρία όσο και για τη συλλογική πρακτική, καθώς οι αντιφάσεις και οι αντινομίες τους δεν είναι αμελητέες.