20/01/2012

1η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ των ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ


Απλώνεσαι στον καναπέ.
Πατάς το κουμπί της τηλεόρασης.
All hell breaks loose.

τραπεζίτης/πρωθυπουργός/δημοσιογράφος/υπουργός/μπάτσος/συνδικαλιστής/βιομήχανος/συλλέκτης σου εξηγεί ότι δεν πρέπει να πληρώνεσαι για να μην μείνεις άνεργος για να πάρει σύνταξη η μάνα σου να μην μιλάς γιατί χαλάς την εικόνα της χώρας σε βαράνε για το καλό σου φταίει το δημόσιο φταίνε οι ξένοι φταίνε οι γερμανοί εθνική ενότητα η μόνη λύση και τα μυαλά στα κάγκελα του μίκη μίκη μάους άξιον εστί το ευρώ και δυστυχής ο εκτός αυτού χρεωκοπία cds μιντιές μερτσεντές πιάσαν υπουργείο τα SS και υπομονή ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός και πονάει η ψυχή του για τα νέα μέτρα αλλά τι να κάνει...

...και μένεις μαλάκας να αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν στα αλήθεια όλα αυτά και να μην κουνιέται τρίχα. Όμως εσύ τι έκανες το περασμένο Σάββατο;

* * *

Μετά από συνεννόηση σε επίπεδο βάσης, πάνω από 450 άτομα συγκεντρώθηκαν στην Πάντειο, εκπροσωπώντας 40 συνελεύσεις κατοίκων από τις γειτονιές της Αθήνας, του Πειραιά και της Αίγινας. Βασικός σκοπός της συνάντησης ήταν να γνωριστούν οι συνελεύσεις μεταξύ τους και να δημιουργηθεί ένα κοινό δίκτυο επικοινωνίας και δράσης.

Στο πρώτο μέρος της συνάντησης η κάθε συνέλευση έκανε την αυτοπαρουσίασή της: ιστορικό, πλήθος συμμετεχόντων, τρόπος λειτουργίας, δράσεις. Είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς τις λεπτές διαφορές στην έκφραση και τον πολιτικό λόγο ανάμεσα στις συνελεύσεις που είχαν δημιουργηθεί μετά τον Δεκέμβρη του '08 και αυτές που δημιουργήθηκαν μετά το Σύνταγμα. Ακόμα και το παρουσιαστικό κάθε ομιλητή πρόδιδε σε μεγάλο βαθμό την "καταγωγή" της συνέλευσης στην οποία συμμετέχει - σε τέτοιο βαθμό που οι πιο κακόβουλοι να αναρωτιούνται πώς διάολο θα συνεννοηθούν αυτοί οι άνθρωποι μεταξύ τους.

Αυτές τις γκρίζες σκέψεις ήρθε να κάνει σμπαράλια ο δεύτερος "γύρος" (σε αυτό το σημείο ακούγεται καμπανάκι). Οι συνελεύσεις άρχισαν να διατυπώνουν τις προτάσεις που είχαν. Και ήταν πολλές! Ενδεικτικά κάποιες από αυτές ήταν:
  • δημιουργία ραδιοσταθμού των συνελεύσεων
  • πορεία αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς
  • συγκρότηση μπλοκ των συνελεύσεων στις μεγάλες πορείες
  • συντονισμένες καταλήψεις στη ΔΕΗ κάθε γειτονιάς
  • συνδιαμόρφωση blog
  • πρωτάθλημα μπάσκετ μεταξύ συνελεύσεων (ιδεάρα!)
Προτάθηκε ακόμη και η "επιτόπου κατάληψη της Παντείου προκειμένου να λειτουργήσει ως νέο Πολυτεχνείο εν μέσω της σύγχρονης χούντας"!!! Η διάθεση ήταν πολύ ανεβασμένη και με πολλή προσοχή ακουγόταν κάθε τοποθέτηση. Οι υποψίες για έλλειψη συνεννόησης έδωσαν αβίαστα την θέση τους στην συναίνεση και την αλληλοκατανόηση.

Μετά από 4 ώρες, οι προτάσεις μαζεύτηκαν και θα επιστρέψουν στις συνελεύσεις προκειμένου να συζητηθούν και να παρθούν τελικές αποφάσεις. Η επόμενη συνάντηση των συνελεύσεων θα γίνει το Σάββατο 11 Φλεβάρη και πάλι στην Πάντειο στις 4 το απόγευμα.

* * *

Σίγουρα, κάπου κοντά και στο δικό σου σπίτι παίζει μια συνέλευση κατοίκων κι αν δεν υπάρχει, είναι στο χέρι σου να την στήσεις μαζί με τον γείτονά σου. Μέχρι τις 11 Φλεβάρη έχεις μπόλικο χρόνο να μάθεις τι τρέχει. Τα παραμύθια για τον φωτισμένο ηγέτη που θα έρθει καβάλα στο άλογο να σώσει την Βασούλα την χώρα τέλειωσαν. Το παιχνίδι της ανατροπής θα παιχτεί από τα κάτω και είσαι κι εσύ απαραίτητος. Ψήσου! Προλαβαίνεις ακόμη να πάρεις την ζωή σου στα χέρια σου... ;)

φαντάσου μια πόλη, βγες έξω και φτιάξε την!


(κι αν τα παραπάνω σου φαίνονται ανούσια κι αδιάφορα, τουλάχιστον κάνε μας την χάρη και όταν θα ξανανιώσεις αδικημένος πάνε σε κανά βουνό να γκρινιάξεις. μη μας πρήζεις τα παπάρια με μίρλα τύπου καφενείου χωρίς να κουνάς τον κώλο σου από τον καναπέ)

7 comments:

  1. Παιδιά όλα αυτά καλά αλλά δεν άκουσα να αποφασίζουν και κάτι ουσιαστικό σε σχέση με τις άσχημες μέρες που θα έρθουν και κυριολεκτικά θα πούμε τη δραχμή δραχμούλα. Η αυτοοργάνωση έχει πολλές μορφές και σίγουρα καλές οι καταλήψεις και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί αλλά πρέπει και πέρα από όλα αυτά να γίνει κάτι που να έχει και αντίκρυσμα στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε. Όπως και να έχει πάντως είναι ένα πολύ θετικό βήμα.

    ReplyDelete
  2. Nancy πολλές ΛΣ έχουν ξεκινήσει ήδη διαδικασίες για δίκτυα διανομής αγαθών, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικούς χώρους συζήτησης και δραστηριοτήτων, για προμήθεια γεωργικών προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς, για δράσεις αλληλεγγύης σε άστεγους και άπορους, για τη δημιουργία κοινωνικών ιατρείων κοκ.
    Νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κίνημα και ότι ο κόσμος κατανοεί ότι είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε τις (αντι)δομές που χρειαζόμαστε για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Σίγουρα (ακόμα) δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τις αποφάσεις που παίρνονται σε "υψηλό" επίπεδο από την κυβέρνηση, αλλά όσο ζυμώνεται ο κόσμος, όσο οι ΛΣ συνειδητοποιούν τη δύναμή τους τόσο το κίνημα αυτό θα γιγαντώνεται.

    ReplyDelete
  3. Κοίτα, το point δεν είναι να περιμένεις να κάνουν "αυτοί" τους φωτισμένους ηγέτες με τις φοβερές ιδέες που θα λύσουν όλα τα προβλήματα του σύμπαντος. Η ουσία είναι να μάθουν όλοι να συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων (και των συνεπειών που αυτές έχουν).

    Επομένως, εάν έχεις κάτι ουσιαστικό να προτείνεις που πιστεύεις ότι θα έχει αντίκρυσμα όπως λες, τότε πέρνα μια βόλτα από την συνέλευση της γειτονιάς σου και πρότεινέ το.

    Φιλικά

    ReplyDelete
  4. Με το φως της ημέρας μπήκα στο αμφιθέατρο του Σάκη Καράγιωργα, είχε νυχτώσει για τα καλά όταν πέρασα ξανά την πόρτα της εξόδου. Η εξέλιξη της συζήτησης αυτής της πρώτης συνάντησης των λαϊκών συνελεύσεων της Αθήνας και του Πειραιά μου ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη. Αλλά διόλου ασήμαντη, διόλου «τυπική». Η ανάγκη γνωριμίας μεταξύ μας υπήρχε καιρό τώρα, το καταλάβαινες στις αποστροφές του λόγου σε συζητήσεις με φίλους και φίλες από άλλες γειτονιές. Ήταν η ανάγκη ουσιαστικής γνωριμίας, πέρα από τα «υπονοούμενα» που πολύ συχνά συνοδεύουν τις διάφορες υπογραφές. Και γι’ αυτό αποδειχθήκαμε συνεπείς, όλοι μας, σε αυτό το ραντεβού.

    Η ζοφερή πραγματικότητα των καιρών με κάνει και εμένα πολλές φορές να νιώθω ότι κάποιες ιδέες δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα. Αλλά από την άλλη κατανοώ ότι όταν ξεκινάς κάτι πρέπει να κάνεις μικρά και σίγουρα βήματα. Ίσως θα έπρεπε να σκεφτούμε όλοι και όλες γιατί αργήσαμε να κάνουμε αυτά τα βήματα, και όχι γιατί πάμε αργά από τη στιγμή που ξεκινήσαμε να βαδίζουμε. Εάν θέλουμε να φτιάξουμε κάτι με γερές βάσεις και όχι ευκαιριακό, θέλει υπομονή και επιμονή. Και το ξέρω ότι στο μεταξύ τα σημάδια των χαλεπών καιρών θα συνεχίζουν να χαράζονται όλο και πιο βίαια πάνω στις ζωές μας, στο σώμα μας, στη ψυχή μας.

    Μέσα στον ορυμαγδό των ημερών ξεχνάμε ότι η απόφαση κάποιου να συμμετάσχει σε μία λαϊκή συνέλευση είναι κάτι πολύ ουσιαστικό στις άσχημες μέρες που ήδη έχουν έρθει. Γιατί επικυρώνει την απόφαση των ίδιων των ανθρώπων να αναλάβουν την τύχη των ζωών τους, γιατί αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τον επιθανάτιο ρόγχο της διαμεσολάβησης και της ανάθεσης. Πώς θα μπορούσα μην το αναγνωρίσω αυτό στους ανθρώπους από τα Γλυκά Νερά, την Ραφήνα κ.α. που -όπως ανέφεραν- πρώτη φορά στήνουν τέτοια εγχειρήματα στις περιοχές τους;

    Και όσοι έχουν περισσότερη εμπειρία, περισσότερη τριβή με τα βαθύτερα περιεχόμενα της αυτοοργάνωσης και της δημιουργίας κοινωνικών δομών στις γειτονιές, προσπαθούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Κάπως έτσι έχει στηθεί και στη δική μου γειτονιά (στα Πετράλωνα) ο «κοινωνικός χώρος για την υγεία», κάπως έτσι η λαϊκή συνέλευση στην οποία συμμετέχω προχωράει στο βήμα παραπάνω με τη δημιουργία ενός κοινωνικού εστιατορίου. Εξάλλου, ούτε εγώ αλλά ούτε και οι άλλοι με τους οποίους συζητώ κάθε εβδομάδα έχουμε έτοιμες λύσεις. Δοκιμάζουμε και δοκιμαζόμαστε, αλλά προσπαθούμε τουλάχιστον να μην σταματήσουμε να προχωράμε.

    ReplyDelete
  5. (κι αν τα παραπάνω σου φαίνονται ανούσια κι αδιάφορα, τουλάχιστον κάνε μας την χάρη και όταν θα ξανανιώσεις αδικημένος πάνε σε κανά βουνό να γκρινιάξεις. μη μας πρήζεις τα παπάρια με μίρλα τύπου καφενείου χωρίς να κουνάς τον κώλο σου από τον καναπέ)
    η επίθεση δεν χρειαζόταν .

    ReplyDelete
  6. http://player.vimeo.com/video/35502747?title=0&byline=0&portrait=0

    ReplyDelete