11/05/2011

ΑΠΟ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ: SERGE LATOUCHE

Χθες το βράδυ ο Σερζ Λατούς, εμπνευστής του προτάγματος της απο-ανάπτυξης επισκέφθηκε την Αθήνα για μια ομιλία στο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου. Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε να ακούσει τις απόψεις του, οι οποίες παραμένουν επίκαιρες και ανατρεπτικές για τα δεδομένα όχι μόνο της συντηρητικής αλλά και της "αριστερής" ελλάδας.

Κεντρική ιδέα του προτάγματός της από-ανάπτυξης παραμένει η επανατοπικοποίηση της παραγωγής, ο περιορισμός του οικολογικού αποτυπώματος, η επαναχρησιμοποίηση, ο οικοσχεδιασμός και, σε μακρό-οικονομικό επίπεδο, η απομάκρυνση από την στοχοποίηση του ΑΕΠ ως μονάδας μέτρησης της κοινωνικής ευημερίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτησή του επάνω στο επίκαιρο θέμα της οικονομικής κρίσης για την οποία επιχειρηματολόγησε ότι ούτε η ανάκαμψη ούτε η λιτότητα θα φέρει τις επιζητούμενες λύσεις.

Αναφέρθηκε επίσης στην χρήση του ποδηλάτου, στην επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και προέταξε την μείωση των ωρών εργασίας ως ικανό εργαλείο ενάντια στην οικονομική κρίση.

Μετά την κρίση λοιπόν, σύμφωνα με τον Latouche, η λύση δεν είναι η ανάκαμψη του ΑΕΠ, που θα μας φέρει στο ίδιο σημείο με πριν, σε μετωπική σύγκρουση με τον αφανισμό μας. Ούτε όμως και μια επιλεκτικά εφαρμοσμένη πολιτική λιτότητας που θα πλήξει τα κατώτερα οικονομικά στρώματα.

Η αποαναπτυξη είναι μια διαδικασία γενικευμένης ελάττωσης της παραγωγής και της κατανάλωσης, "αποχρηματικοποίησης" των ανθρώπινων σχέσεων, και επανίδρυσης της κοινωνίας στην βάση της απλότητας (small is beautiful), της συντροφικότητας και του διαλόγου.

Αμήν.

Μάθε περισσότερα για την αποανάπτυξη εδώ και εδώ.

3 comments:

  1. poso goustarw na diabazw kati tetoio edw mesa.

    BRAVO

    ReplyDelete
  2. http://youtu.be/9VperZmX6ls
    «Στηρίζουμε την Ελλάδα... Κάντε κάτι για φοροδιαφυγή και για αναδιάρθρωση» Σε δηλώσεις του ο Φ. Λαμπέρτς τόνισε: «Ήρθα να εκφράσω την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων Πράσινων Δεν συμφωνούμε με όλα τα εγχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά μεταφέρω το μήνυμα ότι οι ‘Έλληνες μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξη των Ευρωπαίων Πράσινων... Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι Πράσινοι καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις για ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ευημερίας και μια οικονομική διακυβέρνηση που θα διασφαλίζει τη έξοδο από την κρίση με κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη και θα υπηρετεί ένα πράσινο NewDeal.
    http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=2150%3A2011-05-19-16-15-58&catid=18%3Aeurogreens

    ReplyDelete
  3. Προσωπικά ασπάζομαι σε αυτό το θέμα τις απόψεις της invisible committee όπως τις δημοσιεύουν στο The coming insurrection.

    Η λογική καταναλώστε λιγότερο για να συνεχίσετε να καταναλώνετε, παράγετε λιγότερο για να συνεχίσετε να παράγετε, εργαστείτε λιγότερο για να συνεχίσετε να εργάζεστε, δεν οδηγεί πουθενά. Έτσι και αλλιώς το μοντέλο "παραγωγή με στόχο την κατανάλωση", έχει αποδείξει ότι είναι μη λειτουργικό σε βάθος χρόνου, ιδιαίτερα όταν υπεισέρχεται σε αυτό ο παράγοντας προσωπικό συμφέρον.

    Για μένα η λύση στο προβλήματα και στις "οικονομικές" κρίσεις, που παράγει το υπάρχον οικονομικό ( κοινωνικό-πολιτικό κτλ) σύστημα,( σε εισαγωγικά, γιατί γενικότερα παράγει κατά περίσταση και ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντα κρίσεις), είναι η απομάκρυνση από αυτό το σύστημα. Τον τρόπο δεν τον ξέρω. Αν σκεφτώ κάτι να είσαστε βέβαιοι ότι θα τον δημοσιεύσω.. Για την ώρα απλά το μελετάω το ζήτημα.. :)

    ReplyDelete