07/01/2011

ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ KENTΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Το Δίκτυο Νομαδική Αρχιτεκτονική δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 2005. Αποτελεί ένα διεπιστημονικό, συνεχώς διευρυνόμενο δίκτυο ατόμων και ομάδων, ο πυρήνας του οποίου αποτελείται από αρχιτέκτονες και εικαστικούς. Το ΔΝΑ ασχολείται με ζητήματα τα οποία αφορούν το αστικό έδαφος, το δημόσιο χώρο, τις περιοχές σε κρίση, τον αγώνα για τα δικαιώματα των κατοίκων στις πόλεις. Διερευνά τις αστικές αλλαγές και τις πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις αυτών.

Διερευνώντας την συνθήκη που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας ανακαλύπτει κανείς ότι είναι απαραίτητο, απολύτως αναγκαίο, να μελετηθούν οι ιδιαιτερότητες και οι αντιθέσεις μέσα στις οποίες η πόλη εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς και να γίνει κάτι άμεσα.

Κινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση το ΔΝΑ δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη με τίτλο "Το Κέντρο της Αθήνας και ο Μετασχηματισμός του: Πως η Τέχνη Μπορεί να Συμβάλλει?". Στην μελέτη η οποία θίγει μερικά από τα ζητήματα της περιοχής του κέντρου τα οποία βρίσκονται στην επικαιρότητα τελευταία, όπως το μεταναστευτικό, η εξυγίανση (gentrification), η τοπικότητα και η έννοια της κοινότητας. 

Η έρευνα περιέχει συνεντεύξεις από κατοίκους και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και μια εύστοχη κριτική ως προς τον ρόλο της τέχνης και των εικαστικών (κυρίως με την ύπαρξη εκεί της Remap και Biennalle). 

Διάβασε ολόκληρο το κείμενο της έρευνας κάνοντας κλικ εδώ
Για το Δίκτυο Νομαδική Αρχιτεκτονική κάνε κλικ εδώ.

φωτό: κοινότητα ανοικοδόμησης

1 comment:

  1. συνέντευξη της Ελένης Τζιρτζιλάκη, επιμελήτρια του Δικτύου Νομαδική Αρχιτεκτονική για τον "νέο πολιτικό και καλλιτεχνικό ακτιβισμό"

    http://www.aristerovima.gr/details.php?id=1629

    ReplyDelete