26/11/2010

NO TV

Η ομάδα λόκαλ/athens τον τελευταίο καιρό δέχεται αρκετές προσκλήσεις για συνεντεύξεις και συμμετοχή σε έντυπα και ηλεκτρονικά media. Βρισκόμαστε σε φάση που εξερευνούμε τις δυνατότητές μας για αλληλεπίδραση με αυτά: δεν είμαστε αρτηριοσκληρωτικοί αρνητές αλλά είμαστε αποφασισμένοι να παίξουμε το παιχνίδι με τους δικούς μας όρους!

Σε αυτά τα πλαίσια και διεκδικώντας χώρο για να ακουστεί η φωνή μας αποφασίσαμε στο εξής να απαντάμε μέσω του blog σε όλες τις προσκλήσεις που απορρίπτουμε. Πιστεύουμε ότι μια καλοδιατυπωμένη αιτιολόγηση του "γιατί όχι" είναι πιο ουσιώδης από ένα ανούσιο media bitching session.

                                       * * * * * *

Πρώτο case, η πρόσκληση που δεχτήκαμε από την εκπομπή "Πρωταγωνιστές" για την συμμετοχή μας ως κοινό στην επικείμενη συνέντευξη Καμίνη-Μπουτάρη. Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση στην Γενική Συνέλευση και αμεσοδημοκρατικά αποφασίστηκε να μην συμμετέχουμε εξαιτίας των παρακάτω λόγων:
               Στην παρούσα συγκυρία, δεν βρίσκουμε νόημα στο να συμμετέχουμε σε μια τέτοια διαδικασία - δύο δήμαρχοι χωρίς παρεμφερές πρότερο έργο για να κριθούν, με εύκολη την δικαιολογία ότι "για την τωρινή κατάσταση φταίνε οι προηγούμενοι", που καλώς ή κακώς πρόσκεινται στο ΠαΣοΚ (βλέπε και λήμμα "κυβέρνηση ΔΝΤ") κι ακόμα περισσότερο σε ένα κανάλι που έχει πλέον αποδεχτεί άτυπα τον ρόλο του ως επίσημου προπαγανδιστή της κυβερνητικής διαλεκτικής.
               Οι θέσεις και οι προτάσεις μας για την πόλη είναι διατυπωμένες και διαθέσιμες σε όλους. Αν οποιοσδήποτε θέλει να συζητήσει πάνω σε αυτές, το βήμα μας είναι ο δημόσιος χώρος και όχι τα τηλεοπτικά στούντιο.
               Ο Πέτρος έκανε την πλάκα με τον Λύκο μόνο 2 φορές στο παραμύθι. Την τρίτη, ο Λύκος τον κατάπιε. Εμείς ζούμε το ίδιο παραμύθι με τον δήμαρχο εδώ και χρόνια. Είμαστε έτοιμοι να τινάξουμε τα μυαλά μας στον αέρα μπροστά στο δημαρχείο την επόμενη φορά που ο δήμαρχος θα ακυρώσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις (για δεσμεύσεις ούτε λόγος) επειδή τελικά "δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Δήμου". Έχουμε πάψει πια να πιστεύουμε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει μέσα από τέτοιους θεσμούς και διεκδικούμε μόνοι τον χώρο που μας ανήκει. Δεν είμαστε όμως ούτε τυφλοί ούτε κολλημένοι - είμαστε ανοιχτοί και πρόθυμοι να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε δείξει έμπρακτα ότι ενδιαφέρεται για αυτή την πόλη.
               Τέλος, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας καθημερινά. Οι προεκλογικοί λόγοι περί "αλλαγής" αντικαταστάθηκαν την επομένη των εκλογών από νέα μέτρα για μειωμένους μισθούς, ευέλικτα ωράρια εργασίας, επιδοτήσεις σε τράπεζες και φοροελαφρύνσεις σε αφεντικά. Ήδη ψήνεται το νέο πακέτο για την ενίσχυση της αγοράς αυτοκινήτου. Οι μπάτσοι κάθε μέρα κάνουν το κέντρο της πόλης να μοιάζει με την Καμπούλ αλλά για τον νεοεκλεγμένο δήμαρχο το πρόβλημα είναι η ελλιπής αστυνόμευση, οι μετανάστες, οι άστεγοι και τα αδέσποτα (με αυτή τη σειρά).

Οι λύσεις στα προβλήματα βρίσκονται βαθιά μέσα στην κοινωνία: ελεύθεροι χώροι, ποιότητα αέρα, οικολογία, αποκέντρωση, λιγότερα αυτοκίνητα/περισσότερα ποδήλατα. Μια ποιότητα ζωής που βρίσκεται σε λιγότερη εμπορευματοποίηση, μικρότερο καταναλωτισμό και μικρότερο μέγεθος - small is beautiful.

Ας μιλήσουμε για αυτά λοιπόν. Ας μιλήσουμε για γκρέμισμα και όχι για "real estate" και "ακμάζουσα αγορά οικοδομής", ας μιλήσουμε για ρήξη με το αυτοκίνητο και όχι για ποδηλατόδρομους-βιτρίνα, για ανεξάρτητη επιχειρηματικότητα και όχι για "ομίλους εταιριών", για χρώματα και καινούργια πάρκα και όχι για make-up των ήδη υπαρχόντων πράσινων χώρων.


Έχουν ειπωθεί όλα στο παρελθόν και τίποτα δεν έχει γίνει. Η ποιότητα ζωής της πόλης είναι σίγουρα χειρότερη από αυτή της προηγούμενης γενιάς και αν το καθεστώς βλέπει σε ανεξάρτητες ομάδες σαν την δική μας μια δυναμική, εμείς σε αυτό δυστυχώς δεν βλέπουμε παρά την παρακμή της νεοελληνικής κοινωνίας.

Θα δημιουργήσουμε λοιπόν εκτός!


ευχαριστούμε για την πρόσκληση και το ενδιαφέρον που έδειξαν οι "Πρωταγωνιστές" για τις απόψεις της ομάδας λόκαλ/athens.
ίσως να τα πούμε κάποια άλλη φορά σε έδαφος πιο γόνιμο για διάλογο...

4 comments:

  1. παιδια ειμαι ερωτευμενος μαζι σας μετα απο αυτο. ελπιζω να συνεχισετε να δινετε ελπιδα σε καποιους με τη μουτζα που ριξατε και που αυτο εγινε μεσα απο μια πολιτικη απαντηση και οχι μεσα απο φαμφαροειδεις ελιγμους.

    χιλια μπραβο.

    προσεξτε, την επομενη φορα θα ταξουν περισσοτερα. μην ενδωσετε στην τηλεοπτικη αλητεια και στους θλιβερους δημοσιοσχεσιτες

    λοκαλ rules

    ReplyDelete
  2. (απλα επετρεψε μου να διαφωνησω στο ποιος κανει το κεντρο Καμπουλ. δεν το συνεχιζω. χθες ημουν στα εξαρχεια μετα τη πορεια και ειδα.)

    ReplyDelete
  3. http://www.youtube.com/watch?v=ZEqcoc-40IY

    ReplyDelete
  4. Δεν παρακολουθώ τηλεόραση για να ξέρω τις διαδικασίες της εκπομπής "Πρωταγωνιστές" αλλά γιατί ως κοινό και όχι ως ισότιμοι συνομιλητές?

    Αν δεν ακουστεί η δική σας φωνή, αυτή των παιδιών της πόλης, ποια θα ακουστεί?
    Αν δεν κάνει διάλογο με 'σας ο δήμαρχος, με ποιον θα κάνει?

    Έλεος μ' αυτό το θράσος, των συντελεστών της τηΦΛεόρασης.

    ReplyDelete