10/09/2010

EID AL-FITR

Εκατοντάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στην πλατεία Κοτζιά για να προσευχηθούν καθώς ολοκληρώθηκε η περίοδος του Ραμαζανίου. Η προσευχή Eid Al-Fitr πραγματοποιήθηκε έπειτα από νηστεία 30 ημερών, με την συμμετοχή δυο Ιμάμηδων που προσκλήθηκαν από την Αίγυπτο. Παράξενο θέαμα για τα δεδομένα μιας πόλης η οποία εξασκεί με θαυμαστή δεξιοτεχνία την μέθοδο της στρουθοκαμήλου σε ότι αφορά τους ξένους της: δεν ασχολούμαστε μαζί τους – παρά μόνο αν μας ενοχλήσουν – οπότε δεν υπάρχουν. Στην Αθήνα την στιγμή αυτή ο αριθμός των Μουσουλμάνων αγγίζει τις μερικές χιλιάδες και η ανάγκη δημιουργίας τεμένους καθίσταται πια επιτακτική. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς πιστός, με την θρησκευτική έννοια του όρου, για να αναγνωρίσει σε άλλους το δικαίωμα να ασκούν τις θρησκευτικές τους παραδόσεις. Μερικές φορές η χρήση του δημόσιου χώρου δεν έχει πλάκα...κυρίως όταν συμβαίνει επειδή ο χρήστης δεν έχει άλλη επιλογή.   

1 comment:

  1. Είναι εντυπωσιακό και μόνο που τους αφήσανε να το κάνουν αυτό! Δεν έχω συνηθίσει να βλέπω δείγματα ανεξιθρησκείας στην Ελλάδα.

    Τώρα για το περίφημο τέμενος στην Αθήνα, έχουν ακουστεί ένα σωρό ηλίθιες δικαιολογίες απο εκκλησία και κυβέρνηση. Πρέπει να φτιαχτεί και άμεσα κιόλας, και να σταματήσουν οι διάφοροι τύπου Καρατζαφύρερ να ανυσηχούν για την Εθνική μας και θρησκευτική ταυτότητα.

    Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στην 7μηνη παραμονή μου στην Ντόχα του Κατάρ (εκεί στο "κακό" Ισλαμ), οι ίδιοι οι ιμάμιδες μας πρότειναν (είμασταν περίπου 300 Έλληνες) να μας δώσουν ένα χώρο σε ένα τζαμι, ώστε να γιορτάσουμε όπως αρμόζει τα Χριστούγεννα, το οποίο και έγινε, και ήταν η πρώτη φορά που πήγα σε εκκλησία, με δικιά μου θέληση και όχι για κοινωνικούς λόγους (γάμοι, βαφτίσεις κτλ).

    ReplyDelete