15/09/2010

DAVID BYRNE: BICYCLE DIARIES


Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο David Byrne χρησιμοποιεί το ποδήλατο ως κύριο μέσο μεταφοράς στη Νέα Υόρκη. Δύο δεκαετίες πριν, ανακάλυψε τα πτυσσόμενα ποδήλατα και άρχισε να τα παίρνει μαζί του στα ταξίδια του σε όλο τον κόσμο. Αυτή η επιλογή προερχόταν αρχικά από την ευκολία και όχι από πολιτικά κίνητρα, αλλά όσο πιο πολλές πόλεις έβλεπε από το ποδήλατό του, τόσο περισσότερο γαντζώνονταν σε αυτόν τον τρόπο μεταφοράς και την αίσθηση της απελευθέρωσης και χαράς που παρείχε. 
Αυτή η στάση, από το κάθισμά του ποδήλατό του, έγινε παράθυρο με πανοραμική θέα και στη συνέχεια εμπειρία σχετικά με την αστική ζωή, μια μαγική εμπειρία που ανοίγει τα μάτια κάποιου προς τις εσωτερικές λειτουργίες, τους ρυθμούς, την γεωγραφία και τον πληθυσμό μιας πόλης.

Το Bicycle Diaries εξιστορεί κατά γράμμα τις παρατηρήσεις και τις ιδέες του Byrne - αυτά που βλέπει, αυτούς που συναντά, αυτό που σκέφτεται - καθώς ποδηλατεί σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου. Σε μέρη όπως το Μπουένος Άιρες, την Κωνσταντινούπολη, το Σαν Φρανσίσκο και το Λονδίνο, η προσοχή εστιάζεται περισσότερο σε μουσικούς και καλλιτέχνες. Η πολιτική έρχεται στο προσκήνιο σε πόλεις όπως το Βερολίνο και τη Μανίλα, ενώ στα κεφάλαια για την πόλη της Νέας Υόρκης μιλά για τα διαμορφωμένα προαστιακά βιομηχανικά πάρκα. Μιλά για τα σύγχρονα ερείπια  μέγα-πόλεων, όπως Ντιτρόιτ, Πίτσμπουργκ, και Columbus και γενικότερα την ιστορία του αστικού τοπίου. Στην πορεία, ο Byrne μοιράζεται τις σκέψεις σχετικά με τη μόδα, την αρχιτεκτονική, την πολιτισμική απομόνωση, παγκοσμιοποίηση, και τη ριζοσπαστικούς νέους τρόπους που ορισμένες πόλεις, όπως η γενέτειρά του, γίνονται όλο και πιο φιλικές προς το ποδήλατο - όλα μεταφέρονται μέσω μιας πολύ προσωπικής μίξης χιούμορ, περιέργειας, και ανθρωπιάς. 

Γκλόκαλ?

4 comments:

  1. να κανω μια ερωτηση?? Αυτοι που εχουν αυτοκινητα ειναι εχθροι μας και οπου τους πετυχουμε τους κοπαναμε??

    ReplyDelete
  2. αυτοί που κάνουν κατάχρηση των αυτοκινήτων σε μια πόλη υπερμολυσμένη ενώ υπάρχουν άλλες λύσεις μετακίνησης είναι εχθροί μας και όταν καταπατούν τα πεζοδρόμια μας και τους υπόλοιπους ελεύθερους χώρους (παρκα, αλάνες κτλ) τους κοπανάμε τα αυτοκίνητα, εγώ θα έλεγα τους τρυπάμε τα λάστιχα....

    γιατί όχι?

    βία στη βία των αυτοκινήτων!

    hugo ball

    ReplyDelete
  3. χθες κατέβαινα τον δρόμο έξω από το σπίτι μου πηγαίνοντας στον λεοφωριόδρομο και από πίσω μου κορνάρει ένα αυτοκίνητο ενώ ένα άλλο με κόβει (ο οδηγός μιλούσε στο κινιτό). Θεωρώ και τους δύο κάφρους και εχθρούς μια πόλης με πολιτισμό και θα τους χτυπαγα και τους δύο, διότι βάζουν την ζωή μου σε κίνδυνο ενώ εγώ προσπαθώ να κα΄νω την πόλη μου πιο πολιτισμένη.

    Επίσης θεωρώ και την αστυνομία συνεργό σε αυτή την απώλεια πολιτισμού και αυτούς θα τους κοπάναγα...

    ευχαριστώ

    Μάκης Χ.

    ReplyDelete
  4. Φαίνεται ενδιαφέρον το βιβλίο .Θα το ψάξω(εξαιρετική δουλειά το site)

    ReplyDelete