28/09/2009

EMERGENCY EXIT ATHENS:

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ 11 OKΤΩΒΡΙΟΥ 20009
13:00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ – 19:00 (σχετικά αυστηρά)
Ένα οικο-πικνίκ στο φθινόπωρο

Sound installation:
Spyweirdos (13:00 – 15:00)
George Palamiotis (15:00-17:00)
Espeekay (17:00-19:00)
:: unsound :: live field :: non-music :: eco-loops ::

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ:
ΠΟΔΗΛΑΤΑ
GROUP RIDE ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ:
ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (ΟΔΟΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ), 12:00

ΠΕΖΟΙ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΜΕ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΣΟ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΤΖΙΑ, ΕΝΑΝΤΙ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ (ΟΔΟΣ ΑΘΗΝΑΣ), 12:00


Ποιος είναι ο ήχος του ελεύθερου τοπίου?
Ποια είναι η εικόνα της Αττικής γης?
EMERGENCY EXIT ATHENS είναι μια σειρά από συμμετοχικά events. Σκοπός τους η ανάδειξη μιας χαρτογραφίας της Αττικής γης πριν την καταστροφή της από το μοντερνιστικό τσιμεντοπάρτυ. Οι τοποθεσίες παραπέμπουν όχι σε “πάρκα” φτιαγμένα από το κράτος και τους αρχιτέκτονες αλλά από την φύση την ίδια. Χώροι αναλλοίωτοι στον χρόνο, με την ίδια χρήση γης: φυσικό περιβάλλον Αττικής γης. Σε αυτά τα τοπία οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες προσπαθούν να δώσουν την δικιά τους εκδοχή του “ήχου της φύσης”.

Οι Αρχαιολογικοί χώροι της Αττικής ίσως είναι οι μόνοι που έχει σεβαστεί το κράτος και η «νεοελληνική πραγματικότητα» του τσιμέντου. Ίσως λόγω μιας – άκαρπης – απόπειρας σύνδεσης του αρχαίου πολιτισμού με το παρακμιακό σήμερα. Όπως και να έχει βρίσκονται εκεί και είναι από τα ελάχιστα ελεύθερα τοπία που μας έχουν απομείνει. Ας τα επανακτήσουμε.

Σε αυτόν τον τόσο μοναδικό χώρο η ομάδα λόκαλ/athens σε προσκαλεί σε ένα χαλαρό, φθινοπωρινό πικνίκ.
3 μουσικοί θα προσπαθήσουν να δέσουν ηχητικά το φυσικό τοπίο σε μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού του «ήχου της φύσης».
Αν το τοπίο της πόλης, το άστυ ή αλλιώς το «τοπίο υπό αιχμαλωσία» έχει ήχο πανκ, ντίσκο, τέκνο ή ροκ ποίος είναι ο ήχος του «ελεύθερου τοπίου»?

Ηχητική εγκατάσταση:
Spyweirdos (13:00 – 15:00)
George Palamiotis (15:00-17:00)
Espeekay (17:00-19:00)
Οι ώρες έναρξης θα τηρηθούν αυστηρά. Αν θες να «παρακολουθήσεις» την μουσική έλα στην ώρα σου.

Πώς θα έρθεις:
Ποδήλατο: μπορείς να συμμετάσχεις στο group ride προς το δάσος. Δεν θα κάνουμε αγώνα ούτε θα τρέχουμε. Το βήμα θα είναι χαλαρό και θα περιμένουμε όλους όσο αργοί και αν είναι. Η προσυγκέντρωση θα γίνει στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου στην οδό Πατησιών στις 12:00.
Πεζός/ή: Θα υπάρξει προσυγκέντρωση στην Πλατεία Κοτζιά στην οδό Αθηνάς, απέναντι από το Δημαρχείο. Από εκεί θα σε παραλάβει μια λόκαλ κοπέλα και θα μπείτε μαζί στο πούλμαν που θα σε μεταφέρει στον αρχαιολογικό χώρο.
Αυτοκίνητο: Αν θες να οδηγήσεις ίσως αυτό το πικνίκ να μην είναι για σένα. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα συνολικό συμμετοχικό experience και μόνο σαν κάτι τέτοιο θα πρέπει να το δεις! Παρ’ όλα αυτά αν έχεις μωρά και δεν μπορείς να αποφύγεις το αυτοκίνητο στείλε ένα mail στο localathens@ymail.com και θα σου στείλουμε τις οδηγίες.

Φέρε μαζί σου:
1.Φαγητό για σένα, τους φίλους σου (ξέρεις μπορείς να το μοιραστείς και με τους υπόλοιπους) – προσπάθησε να αποφύγεις οτιδήποτε με λάδια, σάλτσες κτλ που χρειάζονται πλύσιμο κ νερό.
2.Ποτά – θα υπάρχει μόνο πάγος και ποτηράκια. Όλα τα υπόλοιπα θα τα φέρεις εσύ. Αν σκέφτεσαι μπύρες προτίμησε τα κουτάκια γιατί βολεύουν στην ανακύκλωση.
3.Κουρελού ή παρεό ή τέλος πάντων κάτι για να κάτσεις κάτω. Στο πάρκο θα έχει πολλά χόρτα, πευκοβελόνες και ίσως να είναι λίγο υγρά – για να μην ξενερώσεις και να μπορέσεις να απολαύσεις το πάρκο έλα προετοιμασμένος / η.

Ετοιμάσου για:
1.Απόλυτη συμμετοχική προσοχή του δάσους. Δηλαδή ψώνισε υλικά/φαγητά/ποτά με τη λιγότερη συσκευασία.
2.Πριν φύγεις από το σπίτι σου πάρε μαζί σου μια πάνινη τσάντα ή μια τσάντα ώμου για να τη χρησιμοποιήσεις για τα ψώνια σου. ΜΗΝ ΦΕΡΕΙΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ!
3.Συμμετοχική Ανακύκλωση. Το πικνίκ αρχίζει στις 13.00 και τελειώνει στις 19.00. Μόλις τελειώσει ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα ανακυκλώσουμε όλα τα υλικά, θα μαζέψουμε τα residual, θα τα πάμε στους κάδους και μετά θα φύγουμε / καβαλήσουμε πίσω.
4.Δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε αρχαιολογικό χώρο ο σεβασμός της τοποθεσίας είναι η βασική μας επιδίωξη. Γι αυτό το λόγο διαλέξαμε έναν αρχαιολογικό χώρο, για να αποδείξουμε ότι αυτή η γη δεν παράγει μόνο καταστροφή, πυρκαγιές, καταπατήσεις και συμφέροντα αλλά και πολιτισμό.

8 comments:

  1. ΟΚ νομίζω πως τελικά δε θα συμμετάσχω σε τίποτα ποτέ. Αυτή τη φορά θα είμαι Βερολίνο...

    ReplyDelete
  2. ποίος είναι ο ήχος του «ελεύθερου τοπίου»?

    Σίγουρα όχι τα «laptop jams», τα «bass loops» και τα «DJ Sets»... ;))))))

    ReplyDelete
  3. Ενα πολύ ευστοχο σχόλιο που ξεφευγει από το θαμαι-δεθαμαι και πηγαινει πιο βαθιά.
    Δύο θέματα:
    Ένα. Το πρακτικό. Μηδέν κατανάλωση βενζίνης. Μόνο τότε όπως πολύ σωστά επισημάινεις μια μουσική performance μπορεί να είναι "ελεύθερη", να συμβαδίζει με τους φυσικούς νόμους του περιβάλλοντος χώρου, να διέπεται δηλαδή από κανόνες αειφορίας (sustainability) όπως αυτές ορίζονται από το Brundtland definition (Kytoto Protcol πχ). Σε αυτό πραγματικά μας έπιασες! Σιχαινόμαστε τη φάση γενήτρια όσο κανένας άλλος. Έχουν ειπωθεί πολλά μεταξύ μας για αυτό το θέμα και ένα project είναι on the way προς αυτήν την κατέυθυνση.
    Δύο. Εικαστικά, η ερμηνεία του ήχου του "ελεύθερου τοπίου" έγκειται εξ' ολοκλήρου και αποκλειστικά στους ίδους τους καλλιτέχνες. Έχουν απόλυτη ελευθερία! Αυτό δεν είναι ένα "ambient" event με "χαλαρή μουσικούλα". Ειναι ένα ολοκληρώμένο συμμετοχικό πειραματικό experience μιας κοινότητας. Τουλάχιστον σε αυτό αποσκοπεί.
    Για σένα όμως ποιός είναι ο ήχος του "ελεύθερου τοπίου"?
    λόκαλ/athens

    ReplyDelete
  4. O ήχος του ελεύθερου τοπίου είναι αυτός που αποφασίζει αυτό, και μόνον αυτό, να μου παίξει την στιγμή που “συνδιαλέγομαι” μαζί του.
    Γι' αυτό πηγαίνω εκεί πέρα. Για ν' ακούσω αυτόν τον ήχο.
    Γι' αυτό πηγαίνω με ποδήλατο. Για να μπορώ να γίνω ένα με αυτό.
    “It's about being outside, it's about communing with something big” όπως σοφά λέει ο Θείος Gary.

    Το ποδήλατο είναι θετική ενέργεια από μόνο του, είναι fun, αλλά και κίνητρο να βρεθείς μακρυά από το γκρίζο αστικό τοπίο.
    Για την δική μου κουλτούρα, η παρουσία laptops και παρεμφερών ηλεκτρονικών μπλιμπλικιών στο ελεύθερο τοπίο, είναι τόσο ξένη όσο και η παρουσία των SUV. Δεν φτιάχτηκαν για τέτοιου τύπου χώρους, δεν έχουν καμία θέση εκεί. Είναι εν δυνάμει καταπατητές...

    Νοιώθω άβολα στην σκέψη ότι μπορεί να ποδηλατώ σε κάποιο περιαστικό δάσος [ότι δεν έχουν καψει – καταπατήσει τέλος πάντων] και πίσω από μια συστάδα δέντρων θ' ακούγεται ένα beat, που θα μου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκομαι έξω από μπαράκι στου Ψυρρή. Μου φαίνεται πιο φυσιολογικός ο ήχος που κάνει μια σαύρα που τρέχει να κρυφτεί μέσα στα ξερόχορτα.
    Δεν χρειάζομαι κάποιον καλλιτέχνη να μου περιγράψει το τι άκουσα ή είδα. Ημούν εκεί παρών τη στιγμή του γεγονότος.
    Θα μου φαινόταν πιο στοχευμένο οι λόκαλ ως κοινότητα να ξεναγήσουν μια ομάδα καλλιτεχνών στο ελεύθερο τοπίο, οι οποίοι με τη σειρά τους, θα περιγράψουν τις εμπειρίες τους ως εικαστικό δρώμενο στον αστικό χώρο.
    Η πόλη το έχει ανάγκη αυτό για να κρύψει το αφιλόξενο γκρίζο της. Το ελεύθερο τοπίο δεν το έχει. Είναι εικαστικό δρώμενο από μόνο του.
    Μας καλεί να το απολαύσουμε, δείχνοντας τον πρέποντα σεβασμό όπως του αρμόζει.

    Όλα τα παραπάνω είναι απλά σκέψεις ενός μή αστικού ποδηλάτη, πάνω σ' ένα τυχαίο event των Λόκαλ/Αthens και ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ μομφή. Το ότι υπάρχει μια κολλεκτίβα στην πόλη, που καβαλάει ποδήλατο και διοργανώνει εικαστικά events είναι το λιγότερο υπέροχο και αν μη τι άλλο αισιόδοξο ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα.

    ReplyDelete
  5. Γεια!

    Έχω συμμετάσχει σε όλα σχεδόν τα event της ομάδας και μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα οτι η κορυφαία στιγμή ήταν όταν στο προηγούμενο EEA στο δάσος Συγγρού ο Lo-Fi έπαιζε έναν επαναλαμβανόμενο ήχο σαν drone και όλα τα τζιτζίκια είχαν λαλήσει και πραγματικά με είχαν ξεκουφάνει! Μετά το μίξαρε με κάτι σαν απαγγελία που αν δεν κάνω λάθος θα πρέπει να ήταν το "To live in the wilderness" του Dylan Thomas και απλά το βρήκα μια εξαιρετική στιγμή.... Tranquilo...
    Μάριος

    ReplyDelete
  6. RE: b. b. chris...

    Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια κατ'αρχάς.

    Το θέμα που θίγεις είναι τεράστιο. Το Emergency Exit Athens είναι η προσπάθεια της ομάδας να αγκαλιάσει μια ευρύτερη κοινότητα είτε ποδηλατεί είτε όχι (όχι αυτοκίνητα πάντως). Έχοντας δράση αυτά τα χρόνια και συμμετέχοντας στα υπόλοιπα ποδηλατικά events άλλων ομάδων καταλήξαμε στο εξής συμπέρασμα: οκ είμαστε όλοι έξω στο δρόμο και κρατάμε ποδήλατα, είναι αυτό το μόνο που μας ενώνει? Η απάντηση που δίνουμε εμείς είναι όχι. Υπάρχουν τόσα άλλα που ενωνουν μια ομάδα πέρα από το ποδήλατο. Τέχνη. πολιτική, ακτιβισμός, μουσική, φύση.

    Δεύτερον, από την αρχή αυτής της ομάδας η δικιά μας αντιμετώπιση είναι οτι η Αθήνα είναι μια όμορφη πόλη. Η τουλάχιστον εν δυνάμει. Δεν είναι αυτό το γκρίζο, βρώμικο αστικό τοπίο που περιγράφεις. Δηλαδή είναι αν βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο αλλά προυπόθεση για να αλλάξεις τη ζωή σου (μέσα από το ποδήλατο αν θες) είναι να οραματιστείς την Αθήνα ως μια οικολογική πόλη (το λεει και το μανιφέστο μας εκεί στο blog δεξιά).

    ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ οτι η τεχνολογία δεν συνάδει με τη φύση. Τότε τα φωτοβολταικά και οι ανεμογεννήτριες θα ήταν καταπάτηση. Το να βρεθεί ένας μουσικός με ένα μουσικό όργνανο (συμπεριλαμβανομένων των decks, στα 2009 ζούμε) σε ένα φυσικό χώρο προσπαθώντας να συνομιλήσει μαζί του (με τον ίδιο τρόπο που συνομιλεί ένας ποδηλάτης όπως λες) δεν το βρίσκουμε καταπάτηση. Το μόνο μεμπτό είναι η γενήτρια βενζίνης όπως προείπαμε.

    ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ οτι ο ήχος του ελεύθερου τοπίου είναι η ακουστική κιθάρα, το μπουζούκι και διάφορα χίπικα κατάλοιπα που συναντάμε κάθε καλοκαίρι στα διάφορα "ελεύθερα κάμπινγκ"-καταπατήσεις των δήθεν φυσιολατρών...

    Προσωπικά μια κορυφαία στιγμή eco-art που συνάντησα ήταν η ηχογράφηση του Chris Watson στην Ανταρκτική των πάγων που λιώνουν. Δεν είχε beat, ηχογραφούσε το beat του πλανήτη καθώς σβήνει...

    Όσον αφορά το ποδήλατο, ένα φιλικό σχόλιο: το να είσαι αστικός ποδηλάτης είναι μια άποψη, μια στάση ζωής αν θες. Έτσι διαχωρίζεις τον εαυτό σου από τους υπόλοιπους συμπεριλαμβανομένων των Ποδηλατών του Σαββατοκυριακου που προσπαθούν να αποδράσουν από το γκρίζο της τσιμεντούπολης όπως λες. Η δικιά μας άποψη είναι κάθε μέρα, κατέστρεψε την ιδέα του αυτοκινήτου μέσα σου, πάρε το ποδήλατο σου και γίνε ο δημόσιος χώρος στην ίδια σου την πόλη!

    Με εκτίμηση
    λόκαλ/athens

    ReplyDelete
  7. οσο αφορά τη μουσική έχω να πω οτι εμπιστέυομαι την 'εικαστική' πρόταση των λόκαλ και μάλλον δε θα έχουμε την βαβυλωνική beat (Ψυρρή , ποιό Ψυρρή?) διάσταση.
    εγώ δεν προετοιμάζομαι πάντως για κάτι τέτοιο..

    υπενθυμίζω οτι μαλλον οι διαφοροποιήσεις δεν είναι στο δίπολο γεννήτρια ή όχι, ή τεχνολογία ή όχι και ούτω καθεξής. δεν είναι ασπρο-μαύρο η φάση..
    ας πούμε οτι πάμε να σκιαγραφήσουμε τις πιο ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις μιας συγκέντρωσης από εναλλακτικούς city dwellers.

    ιδεαλισμός ok, αλλά μη φάμε τα σωθικά μας σε δαίδαλους! αν πραγματικά υπαρχει μια ένσταση θα είμαστε εκεί να τα πούμε ;)

    ReplyDelete
  8. ως άσχετος με την κίνηση σας και την "οργάνωση" λόκαλ, απλά συγχαρητήρια και ένα μεγάλο μπράβο για την επιλογή του αρχαιολογικού χώρου!

    ReplyDelete