20/07/2009

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΩΝ SURFER!


Ίσως να μην το γνωρίζουν πολλοί αλλά η παραλία που διαχειρίζεται ο ΕΟΤ, δηλαδή η πλαζ Βουλιαγμένης είναι μία από τις σημαντικότερες τοποθεσίες για την Αθηναϊκή surf κοινότητα. Κάθε φορά που φυσάει νοτιάς πάνω από 5 μποφόρ για 2 συνεχόμενες μέρες, ένα από τα καλύτερα κύματα στην Ελλάδα σχηματίζεται εκεί μπροστά στην πλαζ της Ωκεανίδας, ανάμεσα στους φραπέδες, στις κοπέλες που αλείβονται με λάδι και τους ρακετομπόμπερς.
Είναι η μέρα που κάποιοι κάνουν κοπάνα από δουλειά, σχολές ή οικογένεια και ξεπροβάλλουν από τα λαγούμια του τσιμεντένιου δάσους με μόνο προορισμό το κύμα της πλαζ της Βουλιαγμένης!
Η οποία είναι ιδιωτική. Οπότε έχει και κάγκελα.
Οι surfer πηδάνε τα κάγκελα ή περπατάνε ως το μώλο και βουτάνε στη θάλασσα.

Η εταιρία εκμετάλλευσης της πλαζ όπως θα περίμενε κάποιος ενοχλείται από την παρουσία των surfer. Οι σεκιούριτι και "υπεύθυνοι" που στέλνει εναντίον τους με ατάκες "φύγετε, ενοχλήτε τον κόσμο" και "πληρώστε εισιτήριο" αναδεικνύει το τεράστιο ζήτημα δημόσιου χώρου που υπάρχει στην πόλη. Το κράτος και οι μηχανισμοί διασκέδασής του έχει αποτύχει εντελώς. Προτιμά μια ιδιωτική παραλία με κατανάλωση φραπέ αντί μια αθλητική δραστηριότητα που συνάδει με την τεράστια ελληνική θαλασσινή κουλτούρα. Οι surfers, μια "φυλή" της πόλης σίγουρα κάνουν την Αθήνα πλουσιότερη.
Σε ποιον ανήκει όμως το κύμα?
Στην εταιρία διαχείρησης ή στους surfer?
Νομικά ο ΕΟΤ διαχειρίζεται την πλαζ και όχι την θάλασσα. Λογικό, αφού η ιδέα ένα κύμα να είναι ιδιωτικό είναι απλά γελοία. Τα φυσικά φαινόμενα συμβαίνουν ακόμα και μέσα σε χώρους με real estate ταυτότητα. Όταν μια δραστηριότητα συνδεθεί με αυτά τα φαινόμενα και συμβεί στον ίδιο χώρο τότε η δραστηριότητα γίνεται επιτακτικά επαναστατική. Γιατί πολύ απλά οι surfer δεν μπορούν πια να αγνοούν οτι θεωρούνται ανεπιθύμητοι για την καταναλωτική παραζάλη του ΕΟΤ.
Όσο για το κράτος ο "αθλοτουρισμός" και ο "θεματικός τουρισμός" είναι απλά έννοιες οι οποίες υπάρχουν μόνο αν υπάρχει κάποιο κέρδος που συνήθως αφορά τον πελατειακό τους κύκλο.
Αλλά το κύμα της Βουλιαγμένης όπως και το κύμα του Δεκεμβρίου σχηματίζεται από φυσικά ή κοινωνικά φαινόμενα και είναι κάτι που δεν ανήκει σε κανέναν πέρα από αυτούς που ταυτίζονται μαζί του. Είναι ένα κύμα που δεν μπορείς να σταματήσεις. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να θαυμάσεις αυτούς που δεν το φοβούνται και ανεβαίνουν για ένα ride όσο απρόβλεπτο κι' αν είναι αυτό.

Για το κύμα του Αλέξανδρου Ψυχούλη κάνε κλικ εδώ.

:: photos Agi G ::


3 comments:

  1. police @ surfers :
    Να φυγετε , να πατε αλλου !

    ReplyDelete
  2. το θέμα ίσως ενδιαφέρει κάποια έντυπα...αν σας ενδιαφέρει και εσάς γράψτε στο email των αλητόγατων

    teaser

    ReplyDelete
  3. to link allaxe se w2mag.org

    ReplyDelete