17/07/2009

LOCAL HEROES: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ


Πριν μερικούς μήνες κάποιοι φίλοι μαζευτήκαμε για ποδήλατο στην Οίτη Φωκίδας στη μεριά της Παύλιανης και της Καλοσκοπής. Ψηλά, περήφανα βουνά γεμάτα μελίσσια, μαργαρίτες και αετούς. Μια μέρα περνώντας από την Καλοσκοπή σταματήσαμε στο σπίτι του Στέφανου. 
Ο Στέφανος Κόλλιας γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά το 2006 αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα του πατέρα του, την Καλοσκοπή Φωκίδας. Στόχος του ήταν να γίνει αγρότης. Όπως και έγινε. Έγινε όμως και κάτι άλλο. Ιδρύοντας μαζί με άλλους την «Κίνηση για τη σωτηρία της Γκιώνας» (κλικ) έγινε ένας λόκαλ hero. Και πραγματικά έιναι αλήθεια. Κάποιος έπρεπε να δράσει! Η θέα των μεταλλίων βωξίτη στο απέναντι βουνό είναι απλά αποκρουστική. Ύπαιθρος με μια στάμπα βιονηχανίας πάνω της. Οι άνθρωποι τρώνε τη γη. Περιοχή NATURA. Απόλυτη παρακμή. 
Η έντονη και αυθαίρετη μεταλλευτική δραστηριότητα στην Γκιώνα άρχισε πριν 75 χρόνια περίπου δίνοντας δουλειά στους κατοίκους 2 κοντινών χωριών. Τώρα ούτε αυτοί δε δουλεύουν εκεί καθώς οι εταιρίες φέρνουν Πομάκους από τη Θράκη. 
Αλλά πραγματικά τί είναι οικολογία στα χωριά? Υπάρχει ως στάση ή ειναι ακόμα μαγκιά να πετάς τα σουπίδια από το παράθυρο? Ο Στεφ πιστεύει ότι η επιστροφή στα χωριά δεν είναι για τους loser. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η ζωή στην ελληνική επαρχία, λέει, δεν είναι για τους «παρακατιανούς».
Όταν ξεκίνησε η Κίνηση δημιουργήθηκαν αντιπαραθέσεις. Συγκεντρώσεις στην Αποστολιά είχαν ένταση. Καταγγελτικές επιστολές εργολάβων και υπεργολάβων και των υπόλοιπων μαφιόζων. Παρ' όλες τις απειλές, τα παιδιά της Κίνησης δεν φύγανε. Και ήταν Πρωτοχρονιά, ενώ ο Στέφανος είχε κατέβει στην Αθήνα, η στιγμή που ενημερώθηκε για την πυρκαγιά στο σπίτι. Ο εμπρησμός του σπιτιού, που ο πατέρας του έκτιζε για χρόνια με δάνειο ρε βλάκες τσιμεντολόβερς υποδηλώνει μίσος και εκφοβισμό. Το σπίτι του παππού του το είχαν κάψει οι Γερμανοί κατακτητές. Εσείς τι είστε? 
Η οικολογία δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα και ο λόγος του Στέφανου θα περάσει γιατί δουλεύει με τα χέρια του...

...είναι Αγρότης στην ελληνική ύπαιθρο...

Για την Κίνηση για τη σωτηρία της Γκιώνας κάνε κλικ εδώ.
Mountain Oiti εδώ.
Άλπαϊν Ντόγγερ/Reclaim The Mountains? εδώ!
Φωτογραφίες εδώ.
:: free edit σε ένα κείμενο του ΟΙΚΟ :: φωτο Zax The Master ::


4 comments:

  1. Παιδιά την Γκιώνα θέλουν να την καταστρέψουν! Και όποιος έχει πάει εκεί ξέρει για την ομορφιά. Να πω ότι οι δράσεις για την προστασία δεν γίνονται ακόμα συντονισμένα. Αναφορές κάνουν όλοι οι ορειβατικοί σύλλογοι (τα αναρριχητικά πεδία στην κορυφή είναι μούρλια!!! τα πεζοπορικά κομμάτια καταπληκτικά, και η διαμονη στα 2.150μ περίπου, με τα ρυάκια από τις χιονούρες αριστερά και δεξιά ΤΕΛΕΙΑ!!!) και λέσχες πεζοπορίας / αναρρίχησης κτλ κτλ.

    Πρέπει να σωθεί....(και η θέα στα βαρδούσια απέναντι!!).

    Ομαδικό free camping μπορεί να κανονιστεί πολύ εύκολα! Όσοι δεν έχετε πάει...χάνετε!

    ReplyDelete
  2. Check και εδώ: http://peftontas.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. ας κάνουμε κάτι τέτοιο με καμπινγκ και ρυάκια και... ξερεις εσύ....

    σας βάλαμε λινκ, το blog σας μας ήταν άγνωστο και τα σπάει!

    ρικλεΪμ!

    ReplyDelete
  4. μπράβο παιδιά...

    μέσα για support

    ReplyDelete