05/06/2009

ΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΟ: Το Μονοπάτι. Για το δικαίωμα στο χώρο και στην πόλη.

Το Αστικό Κενό είναι μια ανοιχτή ομάδα συλλογικής δράσης για το χώρο και τα δικαιώματα στην πόλη. Aποτελείται από αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες. Η ομάδα έχει ξεκινήσει από το 1998 και έχει πραγματοποιήσει 13 δράσεις στον αστικό χώρο προκαλώντας την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Τα αστικά κενά, χώροι οι οποίοι βρίσκονται συνήθως σε μια διφορούμενη νομική κατάσταση, μέσα από τις δράσεις αλλάζουν χρήση και μετασχηματίζονται. Μ’ αυτή την εφήμερη κατοίκηση, το Αστικό Κενό βάζει σε δοκιμασία την σχέση των τόπων με τους πολίτες και την αστική ζωή.
Στο πλαίσιο της έκθεσης "Διευρυμένες Οικολογίες. Προσεγγίσεις σε μια εποχή κρίσης" (κλικ), η ομάδα Αστικό Κενό σε καλεί σε συμμετοχή προτείνωντας την δημιουργία ανεμπόδιστων διελεύσεων μέσα από τις επιμέρους θεσμικές ιδιοκτησίες στο οικοδομικό τετράγωνο όπου στεγάζεται προσωρινά το ΕΜΣΤ με την χάραξη ενός μονοπατιού.
Η δράση αφορά την επανοικειοποίηση του οικοδομικού τετραγώνου που ορίζεται από τους δρόμους Β. Σοφίας, Ριζάρη, Β. Κωνσταντίνου, Β. Γεωργίου και Ρηγίλλης. Η περιοχή αποτελείται από ιδιοκτησίες με θεσμικό και δημόσιο χαρακτήρα που έχουν απευθείας πρόσβαση από το δρόμο: Λέσχη Αξιωματικών/ ΓΕΣ, Πολεμικό Μουσείο, Βυζαντινό Μουσείο, ΕΜΣΤ (προσωρινά), Ωδείο Αθηνών, Αρχαιολογικός Χώρος (Λύκειο Αριστοτέλη), Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, Σταθμός Polis Park. Πρόκειται για μια παράθεση ανεξάρτητων δημόσιων χώρων με διαφορετικές λειτουργίες, σε επαφή, όπου η ελεύθερη πρόσβαση και κίνηση, το δημόσιο, περιορίζεται εντός της κάθε εδαφικής επικράτειας. Η διέλευση διαμέσου των «νησίδων» αυτών δεν είναι εφικτή λόγω της περίφραξης. Στον κατακερματισμένο αυτό δημόσιο χώρο συναντά κανείς άστεγους, μετανάστες, παιδιά με πατίνια, μπρέικ ντάνσερ, φιξάδες, μαθητές και επισκέπτες αλλά και περιβάλλοντα ηχητικής ηρεμίας και ανεξέλεγκτης φύσης.
Το μονοπάτι ενοποιεί το χώρο συλλέγοντας τις αντιφατικές δυνάμεις εν είδη μιας νέας συναισθηματικής τοπογραφίας, δημιουργώντας έναν νέο εκτεταμένο δημόσιο χώρο και προτείνοντας την επαναδιατύπωση ενός συλλογικού τρόπου ζωής.
Η ομάδα Αστικό Κενό σας προσκαλεί να περπατήσετε στο μονοπάτι στις 11 και 23 Ιουνίου, καθώς και την 1 Οκτωβρίου 2009. Το σημείο αφετηρίας είναι ο Σταθμός του Μετρό Ευαγγελισμός, στην έξοδο Ριζάρη, στις 7.ΟΟ μ.μ.
ΟΔΗΓΙΑ: Στη δράση να έχετε μαζί σας σημειωματάριο, φωτογραφική μηχανή, ποδήλατο και αντικείμενα που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια της διαδρομής όπως ένα μουσικό όργανο, ένα κείμενο που θα θέλατε να αναγνώσετε, μια σούζα που θα θέλατε να κάνετε κλπ.

Για την εξαιρετική δουλειά και πορεία δράσεων της ομάδας Αστικό Κενό κάνε κλικ εδώ.

No comments:

Post a Comment