18/06/2013

TOYΡΚΙΑ


Kάτι γεναίο και σημαντικό συμβαίνει στην Τουρκία.
Το κύμα του Occupy χτύπησε τις ακτές της χώρας που βρίσκεται στο κέντρο των στρατηγικών γεωφυσικών εξελίξεων παγκοσμίως.
Πολίτες που βαρέθηκαν το bullying της κυβέρνησης, μιας "ελαφριάς δικτατορίας", αδιαφανή και διεφθαρμένη, συγκεντρώθηκαν για να προασπίσουν τον δημόσιο χώρο της πόλης. Καθημερινές συγκεντρώσεις στην καρδιά της πόλης στο πάρκο Γκετζί. Αφορμή η καταστροφή του πάρκου, και η εκχώρηση της γης σε κατασκευαστική εταιρία για την κατασκευή ναού κατανάλωσης. Οι διαμαρτυρόμενοι συγκερντρώνονται κάθε ημέρα και κρατούν αρκετά γερά παρά τις συνεχόμενες και εξωπραγματικής βίας επιθέσεις της αστυνομίας.
Αυτό που βλέπουμε ουσιαστικά είναι μέσα σε ένα περιβάλον "shock doctrine" οι κυβερνήσεις ζώντας τις μέρες του τελαυταίου πλούτου του κόσμου πριν την κατάρευση, προσπθούν ακόμα και με καταστολή να επιβάλλουν τις προθέσεις τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότθ δεν χρειαζόμαστε άλλη καταστροφή και κατανάλωση. Η δικιά μας γνώμη είναι ότι η κρίση ελληνική αλλά μια κρίση του παγκοσμιοποιημένου καφαλαίου και του καταναλωτικού κόσμου.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση δημόσιος χώρος παραχωρείται σε ξενοδοχεία, σπάνια οικοσυστήματα χαραμίζονται για εξορύξεις και βοιμηχανία και μια 3η γέφυρα πάνω από το Βόσπορο για τα αυτοκίνητα.

Η περίπτωση της Κωνσταντινούπολης δεν αφορά μόνο το κόψιμο μερικών δέντρων, είναι ένα βαθύ θέμα δημοκρατίας σε μια χώρα που ίσως δεν την γνώρισε ποτέ.

Aλλυλεγύοι στους διαδηλωτές!

No comments:

Post a Comment