04/10/2012

ΠΕΡΙ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ

Πριν από μερικές εβδομάδες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πανοπτικόν το βιβλίου του γνώριμου πρωτο-μπητ Τέου Ρόμβου, κάτοικου Σύρου τώρα πια, "Γεώργιος Νέγρος, ο Τίγρης του Αιγαίου". Πρόκειται για μια μελέτη ενός από τους αυθεντικούς έλληνες πειρατές ο οποίος έδρασε την δεκαετία του 1840. Είναι ένα βιβλίο που πραγματεύεται την προσωπική και κοινωνική απελευθέρωση στην τότε εποχή με σεβασμό και ιστορική ακρίβεια.

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ εδώ.




Όπως γράφει και ο Τέος για αυτό:
Οδηγήθηκα στη συγγραφή ενός βιβλίου για τη ζωή των πειρατών έχοντας κατά νου τη γοητεία που είχαν ασκήσει πάνω μου, σαν παιδί, οι περιπέτειες αυτών των ανθρώπων της θάλασσας και που φάνταζαν στα μάτια μου σαν ένα ταξίδι προς την Ελευθερία.
Ο πειρατής Γεώργιος Νέγρος ήταν πρόσωπο υπαρκτό. Γεννήθηκε το 1807 στο Βαθύ Σάμου και έδρασε στο Αιγαίο από το 1840 μέχρι το 1851 οπότε τον ξεκάνανε. Για το γράψιμο του βιβλίου χρειάστηκαν έρευνες πολλές και άπειρα διαβάσματα και στοχασμοί,ώσπου να κατανοήσω και να συμπεράνω κάτι που ίσως όλοι εσείς το ξέρατε από την αρχή. Ότι η προσωπική και η κοινωνική απελευθέρωση μπορεί να είναι τα ζητούμενα αλλά και γω σαν έλλογο ον δεν δύναμαι να εξωραΐζω και να εγκωμιάζω τη βία και το έγκλημα.
Σίγουρα, όλο αυτό το ταξίδι του γραψίματος υπήρξε μια διαδρομή προσωπικής συνειδητοποίησης,έκλαμψης, επιφοίτησης κι ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, και εάν κάπου, κάποτε βρεθούμε από κοντά, μπορούμε να το κουβεντιάσουμε…

No comments:

Post a Comment