11/05/2012

ΕΝΑ ΠΡΟΤΑΓΜΑ


Αυτή την Κυριακή, το σημαντικότερο ποδηλατικό event της Αθήνας λαμβάνει χώρα. Είναι η κοινή μας συνεύρεση στους δρόμους της πόλης. Η Μαγιάτικη ποδηλατοπορεία. Πολλά έχουν γίνει από τις πρώτες φορές που επιχειρήθηκε η ποδηλατοπορεία. Στην αρχή είμασταν υπερβολικά λίγοι, μας βρίζανε, μας πετάγανε τον φραπέ που τελείωσε και αδειάζανε τα τασάκια πάνω μας. Μετά κάποια χρονιά ήρθε η "μέρα που είμασταν περισσότεροι από τους άλλους", που η βία τους δεν "πέρναγε" γιατί είχαμε γεμίσει την Αλεξάνδρας. Φέτος εκτός από το ότι θα γεμίσουμε μάλλον και πάλι τους δρόμους θα γιορτάσουμε και ένα άλλο χαρούμενο γεγονός. Η Ιλιάνα και ο Δημήτρης παντρεύονται, και έχουν μια μεγάλη πρωτιά: είναι τo πρώτο fixed gear ζευγάρι αστικών ποδηλατών που παντρέυται. Γνωρίστηκαν μέσα στις βόλτες και τα alleycat, στην Λούμπεν και στο Critical Mass και για εμάς συμβολίζουν την ποδηλατική κουλτούρα που προτάσσουμε και πιστεύουμε ότι είναι επίκαιρη ακόμα και στην εποχή της Χρυσής Αυγής.

Μέσα από κείμενα που έχεις διαβάσει εδώ η ένοια της "ποδηλατικής κουλτούρας" και της "κινηματικής ποδηλασίας" έχει αναφερθεί αρκετά. Και πολλές φορές ρώτησες τι σημαίνουν αυτά, ίσως μερικές φορές κάποιοι κορόιδεψαν τις λέξεις αυτές. Αλλά καθώς η ποδηλατοπορεία θα μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο και όλο και περισσότεροι συνάθρωποί μας θα διαλέγουν τον δρόμο αυτό ως χαρακτηριστικό του τρόπου ζωής τους οι ένοιες αυτές αποκτούν νόημα. Αποτελούν ένα πρόταγμα για μια καθημερινότητα διαφορετική, έναν τρόπο ζωής που δεν θα τα βρίσκεις όλα έτοιμα από το βίσμα και τον χορηγό, όπου η πόλη και η ζωή σου θα έχουν αμφίδρομη σχέση, μια καθημερινότητα που ίσως θα πρέπει να ιδρώνεις και λίγο, αλλά θα ιδρώνεις με το κεφάλι ψηλά και όχι πίσω από τα φιμέ τζάμια της τζιπάρας του μπαμπά.

Και καθώς το σύστημα τσακώνετε στα παράθυρα αυτές τις μέρες προσπαθώντας να καθυστερήσει το αναπόφεκτο τα παιδιά θα κάνουν πετάλι προς το δημαρχείο προτάσσοντας με τον τρόπο τους αυτές τις ιδέες, μια πόλη βιώσιμη, ριζωμένη σε αρχιτεκτονική λειτουργική και όχι κερδοσκοπική, μια ζωή με χαμόγελο και ελευθερίες και μια κοινωνία που θα πολεμάς για το δίκιο σου και στο τέλος θα κερδίζεις.

Από τα βάθη της καρδιάς μας, να ζήσετε παιδιά!

No comments:

Post a Comment