17/12/2011

SPOKED!: Ο ΧΑΡΤΗΣ

Κατά την διάρκεια του πολιτιστικού τετραήμερου για το ποδήλατο Bicycle Film Festival έγινε σε πολυχώρο του κέντρου η έκθεση SPOKED!, στην οποία συμμετείχαμε ως ομάδα περισυ με το έργο "Καταγραφή 2007-11". Την έκθεση φέτος επιμελήθηκε ο Γιάννης γνωστός και ως John Moor, αθλητής ποδηλασίας, μέρος του project λόκαλ/athens και εικαστικός. Η επιμελητική του προσέγγιση συγκέντρωσε μια σειρά αφηγήσεων και εικόνων με αφετηρία το ποδήλατο επικεντρώνοντας σε θέματα που αφορούν τις ποδηλατικές πρακτικές, τις κοινωνικές σχέσεις που αναπτύσσονται γύρω από το ποδήλατο καθώς και την φύση του όχι μόνο ως μέσου μετακίνησης αλλά και ως πλατφόρμας κοινωνικής σκέψης. 

"Η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και πρακτική οφείλει να βρίσκει τη θέση της μέσα στους νέους τόπους επικοινωνίας συλλογικών μηνυμάτων και το ποδήλατο αποτελεί σημείο συνάντησης αυτών και πολλών άλλων πραγματώσεων", έγραφε ο John Moor στο δελτίο τύπου και κατά την γνώμη μας το έργο το οποίο συγκέντρωσε την ουσία αυτής της πρότασης ήταν ο χάρτης. Μια απλή μαυρόπασπρη εκτύπωση του ευρήτερου λεκανοπεδίου της Αττικής και 3-4 χρωματιστοί μαρκαδόροι για να σημειώσεις την αγαπημένη σου διαδρομή, προπόνηση, εμπειρία, βόλτα η καθημερινή μετακίνηση. Η διάδραση του επιμελητή με τους ποδηλάτες μέσω αυτού του πολύ απλού "έργου" πέτυχε απολύτως, όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες θυμίζοντας μας έντονα την λογική της προσωπική επαναχαρτογράφησης της πόλης μέσω του ποδηλάτου.

Στην έκθεση συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Arbit City Group, GPO crew, Aρχείο ΕΟΠ, Γιάννης Καλύβας, Ηλίας Μερτής, Βαγγέλης Παράβας, Ευθύμης Κosemud Σανίδης.













No comments:

Post a Comment