14/11/2011

ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΒΙΛΗ: ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΡΟΣ

φωτο: xilaren
Το θέατρο Εμπρός υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους χώρους τέχνης και θεάτρου στο κέντρο της Αθήνας.  Ως κτίριο αποτελεί μνημείο νεότερης αρχιτεκτονικής, η διαμόρφωση του θεάτρου δε έγινε από τους σημαντικούς αρχιτέκτονες Τάκη Φραγκούλη και Αντώνη Δαγκλίδη και υπήρξε ιδιαίτερα αξιόλογη αντέχοντας στο πέρασμα του χρόνου. Ως χώρος υπήρξε πόλος έλξης καλλιτεχνών, ηθοποιών και λογοτεχνών. Στην πιο δημιουργική περίοδο άνθρωποι όπως οι  Ρ.Οικονομίδου, Δ.Καταλειφός, Γ. Κέντρος και Τ.Μπαντής έζησαν και δημιούργησαν εδώ.

Με απαρχή αυτό το ΣΚ το Εμπρός ξαναζωντανεύει σε ένα πείραμα ομαδικότητας και συμμετοχικότητας οργανωμένο από την Κίνηση Μαβίλη (κλικ).

"Σήμερα 11 Νοεμβρίου 2011 μπαίνουμε στο Εμπρός - χώρο ανεκμετάλλευτο από το Υπουργείο Πολιτισμού- με σκοπό να το επαναλειτουργήσουμε με ίδια μέσα. Η δράση αυτή υπαγορεύεται από την απουσία ενός χώρου για τις παραστατικές τέχνες που να προτείνει νέα μοντέλα δημιουργίας, έρευνας και ανταλλαγής, απεγκλωβισμένου από τις αναγκαιότητες της αγοράς και τους συνεπαγόμενους συμβιβασμούς που ορίζουν το καλλιτεχνικό τοπίο. Στόχος κι επιθυμία μας είναι η αναζήτηση ενός μοντέλου λειτουργίας πολιτιστικού χώρου. Η αρχική πιλοτική μας πρόταση περιλαμβάνει προγραμματισμό 12 ημερών με καίριες δράσεις θεωρητικού και πρακτικού χαρακτήρα από καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών και θεωρητικούς. Εστιάζουμε στην διαδικασία της δημιουργίας και όχι στο αποτέλεσμα, στην ανταλλαγή και συνάντηση καλλιτεχνών, στην έρευνα σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Ευελπιστούμε, σε βάθος χρόνου, στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη ενός σύνθετου πολιτιστικού τοπίου.


Με αυτά τα δεδομένα, αποκλείουμε καταρχάς την όποια χρηματική συναλλαγή καθώς και την υποχρέωση παρουσίασης ολοκληρωμένου -κατά την τρέχουσα νοοτροπία και τα καθιερωμένα κριτήρια- παραστατικού αποτελέσματος. Βασικά χαρακτηριστικά του σκεπτικού της ενέργειάς μας είναι η συλλογική ανάληψη αποφάσεων, η συνεργασία σε οργανωτικό επίπεδο καλλιτεχνών, η αμφισβήτηση πεπατημένων προσεγγίσεων σε σχέση με τη καλλιτεχνική δημιουργία και τη λειτουργία ενός χώρου πολιτισμού. Ευελπιστούμε στη δημιουργία ενός κέντρου συνάντησης, ανταλλαγής, ελεύθερων προτάσεων, από κοινού διαμόρφωση ερωτημάτων και ελεύθερων πολιτικών δράσεων μέσω της τέχνης. Στον δωδεκαήμερο αυτό προγραμματισμό θα συμμετέχουν εκτός από τις ομάδες της κίνησης Μαβίλη, καλλιτέχνες από το χώρο του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και των εικαστικών, με το έργο τους, την έρευνα και τις δράσεις τους καθώς και θεωρητικοί από διαφορετικά πεδία. Αντιδρούμε στην παντελή απουσία μιας στοιχειώδους πολιτιστικής πολιτικής σε επίπεδο εκπαίδευσης, παραγωγής, εργασίας και στήριξης του καλλιτεχνικού έργου ως εθνικού προϊόντος. Αντιδρούμε στην γενικευμένη καθίζηση σκέψης και δράσης της κοινωνίας μας με το αναγκαίο και βασικό: τη συλλογική συνάντηση, σκέψη και δράση υπέρ της ελεύθερης και ξεχωριστής δημιουργίας, ενεργοποιώντας έναν παρατημένο από το κράτος ιστορικό χώρο στο κέντρο της πόλης. Η συνέχεια της δράσης θα προσδιοριστεί από εμάς την κατάλληλη χρονική στιγμή."

No comments:

Post a Comment