31/03/2011

ΤΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΤΟΥΣ, ΠΑΡΚΟ ΜΑΣ

Στην καρδιά των Εξαρχείων, στο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Χαριλάου Τρικούπη, Ναυαρίνου, Ζωοδόχου Πηγής και Διδότου βρίσκεται ένα ελεύθερο, αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο. Συνήθως αναφέρεται σαν πάρκο Ναυαρίνου ή πάρκο Ζωοδόχου Πηγής ή αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο Ναυαρίνου και Ζ. Πηγής ή πάρκινγκ-πάρκο ενώ οι φίλοι του το λένε, απλά, πάρκο.
Στο οικόπεδο αυτό ήταν χτισμένη από το 1907 μια διάσημη στην εποχή της κλινική, το «Γερουλάνειον Ίδρυμα», η μετέπειτα «Κλινική Σμπαρούνη» που το 1972 έπαψε να λειτουργεί και αγοράστηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας. Στη δεκαετία του ΄80 το 4όροφο κτίριο γκρεμίστηκε με σκοπό να χτιστεί στη θέση του μέγαρο που θα στέγαζε τα γραφεία του ΤΕΕ, σχέδιο που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Το 1990, το ΤΕΕ προσφέρει το οικόπεδο στο Δήμο Αθηναίων για να γίνει πλατεία, ζητώντας να αποζημιωθεί με τίτλο μεταφοράς συντελεστή δόμησης σε ιδιοκτησία του στο Μαρούσι. Λόγω καθυστερήσεων και αλλαγής του πολεοδομικού κώδικα, η ανταλλαγή δεν υλοποιείται κι έτσι το οικόπεδο παραμένει για χρόνια, νοικιασμένο σαν πάρκινγκ .

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων (κλικ) που για 1,5 χρόνο ασχολιόταν ήδη με το συγκεκριμένο χώρο, ενημερώνει τη γειτονιά, κινητοποιείται και ζητάει άμεσα τη μετατροπή του οικοπέδου σε χώρο υψηλού πρασίνου. Στις 7 Μαρτίου 2009 μαζί με τη συλλογικότητα «Εμείς, Εδώ και Τώρα και για Όλους Εμάς» οργανώνει εκδήλωση όπου ενθουσιώδεις κάτοικοι και δυναμικοί υποστηρικτές ενωμένοι καταλαμβάνουν το χώρο και απαιτούν το αυτονόητο, το πάρκινγκ να γίνει πάρκο! Σπάνε την άσφαλτο με κομπρεσέρ και κόφτες, φέρνουν φορτηγά με χώμα, φυτεύουν δέντρα και λουλούδια και το γιορτάζουν. Η ανταπόκριση και η δυναμική του κόσμου ξεπερνάει κάθε προσδοκία και το πάρκο γεννιέται .
Από τη δεύτερη κιόλας μέρα, άρχισαν οι ανοιχτές συνελεύσεις του κατειλημμένου πάρκου που με πολλή συζήτηση, πολλές αντιφάσεις και πολλή καλή θέληση όρισαν το χαρακτήρα του: αυτοοργανωμένο, αντιιεραρχικό, αντιεμπορευματικό. Κάθε πρόταση για τη χρήση ή τη διαμόρφωση του χώρου, για εκδήλωση, για ανταπόκριση σε κάλεσμα κλπ αλλά και κάθε πρόβλημα που προκύπτει συζητιέται στη συνέλευση. Σε αυτή την Γενική Συνέλευση μπορείς να συμμετάσχεις και εσύ κάθε Τετάρτη βράδυ.

Αυτή την εποχή συμπληρώνονται 2 χρόνια από τότε που το πάρκινγκ έγινε πάρκο και το ΠΣΚ της 1, 2, 3 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ένα τριήμερο εκδηλώσεων. Ομιλίες, συναυλίες, συλλογικές κουζίνες, προβολές κτλ. Εμείς ως ομάδα, μετά από κάλεσμα φίλων που συμμετέχουν στον σχεδιασμό αποφασίσαμε σε συνεργασία με τα παιδιά από το Fixed Gear Athens (κλικ) να δώσουμε την προσυγκέντρωση στο πάρκο για το group ride προς τους αγώνες του Σαββάτου στο ποδηλατοδρόμιο. Είναι μια συμβολική κίνηση υποστήριξης γιατί οι αυτοοργανωμένοι χώροι από την παρουσία μας γίνονται φωλιές πολιτισμού.

Για το blog του πάρκου κάνε κλικ εδώ.

Σάββατο 2 Απριλίου
15.00 - Πάρκο Ναυαρίνου
Group ride προς την πίστα.
Athens Track Grand Prix 2011

No comments:

Post a Comment