Ειδικότερα, το ΑΑΟ ευελπιστεί να γίνει μια «δεξαμενή σκέψης» που προωθεί το διάλογο γύρω από τα αναδυόμενα κάθε φορά ζητήματα που χρήζουν διερεύνησης στο πλαίσιο της Αρχιτεκτονικής (με την ευρεία έννοια της χωρικής πρακτικής) στους πυλώνες κοινωνία, οικολογία και πολιτισμός.
Σε δεύτερο χρόνο το ΑΑΟ προσπαθεί να υπάρξει ως ένα «κανάλι διακίνησης ιδεών» και τρίτον, μια «δεξαμενή δράσης» θέτοντας στόχους για τη ικανοποίηση των οποίων δημιουργεί μοντέλα συνεργασίας με φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχεδιαστές.
Όλα αυτά με την αιγίδα όλων αυτών που σε ενοχλούν: Δήμος, ΤΕΕ, Πρεσβεία ΗΠΑ (!?), Υπουργείο Περιβάλλοντος κτλ.
Στα πλαίσια του ΑΑΟ λοιπόν, λαμβάνει χώρα ένα εργαστήριο το οποίο φιλοξενεί επιστήμονες και ερευνητές από το Parsons New School For Design (κλικ). Η ομάδα που βρίσκεται εδώ έχει ολοκληρώσει μια μελέτη/χάρτη των ακτιβιστικών δράσεων στην Νέα Υόρκη που σχετίζονται με την ευρύτερη έννοια της "πόλης" και θέλοντας να το πάνε λίγο παραπέρα το επόμενο σημείο που σκέφτηκαν ειναι... τα Εξάρχεια! (σίγουρα μετά τον τουρισμό/ ναυσιπλοΐα η κολόνα των ελληνικών εξαγωγών είναι τα μπάχαλα/ εξέγερση).
Ως ομάδα δεχθήκαμε μια πρόσκληση από την φίλη αρχιτέκτονα/ θεωρητικό Joyce Χάρη, επιμελήτρια του project PPC_T/Farkadona (κλικ) για να μιλήσουμε για το τρόπο που δρα η ομάδα, την μεθοδολογία της αλλά και το αποτέλεσμα που παράγει. Μια μικρή ομάδα από εμάς βρέθηκε λοιπόν στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου, δείξαμε μερικά video και συζητήσαμε με τους επισκέπτες για θεωρητικά θέματα αλλά και την παρούσα κατάσταση στην Αθήνα μετά την εξέγερση του Δεκεμβρίου 2008. Ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία αν και πια τέτοιου είδους ενέργειες ειδικά με τέτοιες αιγίδες εγείρουν μια τεράστια θεωρητική συζήτηση σχετικά με τον λόγο ύπαρξης που διεκδικούν.
Το αποτέλεσμα αυτού του εργαστηρίου θα παρουσιαστεί σε μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη η οποία θα ανοίξει στις 6 Ιουνίου και θα διαρκέσει ως τις 31 Ιουλίου.
Καλή επιτυχία Joyce!
Για το ΑΑΟ κάνε κλικ εδώ.
No comments:
Post a Comment