11/12/2010

ΔΡΑΣΗ:ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ/ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στις 14:00
ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΠΑΡΚΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ, Ναυαρίνου & Ζωοδόχου Πηγής, Εξάρχεια.


Τον τελευταίο καιρό πολλά λέγονται για την χρήση του ποδηλάτου: σχέδια, αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, ποδηλατόδρομοι/βιτρίνα, φεστιβάλ και ένα σωρό άλλα. Η ουσία όμως της προώθησης της χρήσης ποδηλάτου παραμένει η ίδια και συνοψίζεται σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, παρέχει ο δρόμος ασφάλεια στον ποδηλάτη; Δεύτερον, υπάρχει υποδομή εκεί που θα καταλήξει για να κλειδώσει το ποδηλατό του με ασφάλεια;

Κανένα από αυτά τα δύο ερωτήματα δεν έχει απαντηθεί από την πολιτεία. Οι δρόμοι παραμένουν στην ίδια κατάσταση: παρανομίες, καταπάτηση πεζοδρομίων και το χειρότερο, την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση έχουν και οι μπάτσοι που καλούνται υποτίθεται να «διαφυλάξουν την ευνομία». Όσο για την υποδομή, είναι ανύπαρκτη σε όλους τους χώρους. Οι ποδηλάτες συνεχίζουν να είναι «παρείσακτοι στο δρόμο» και να «λερώνουν» στα μπαρ.

Όσα κανονάκια, πόντους, κερασάκια και να κερδίσεις «χώνοντας» στην Πανεπιστημίου αποφεύγοντας τους shoppers, η αλήθεια βρίσκεται για άλλη μια φορά στο Πάρκο Ναυαρίνου (γκέγκε;). Η ομάδα λόκαλ/athens την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου θα είναι φιλοξενούμενη εκεί στα πλαίσια της δράσης «ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ / ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ». Επιλέγοντας να δράσουμε και όχι να σκάσουμε - θα εγκαταστήσουμε θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων και ράμπα πρόσβασης ανακαταλαμβάνοντας τον χώρο μας στο δρόμο, εκεί που τώρα βρίσκονται παρκαρισμένα αυτοκίνητα.


Με απλές πράξεις, άμεση και συνεχής ρήξη με το αυτοκίνητο και όχι χομπίστικη αντιμετώπιση (κυριακάτικες βόλτες με κλειστή την Πανεπιστημίου για shopping με το ποδήλατο, ποδηλατόδρομους βιτρίνα, ποδήλατα μόνο στα πάρκα). Η ουσία είναι και πάλι σε απλά πράγματα: στην καθημερινή χρήση εντός του αστικού ιστού και στις υποδομές που μπορεί να σου προσφέρει η πόλη.

* * *

Μετά την δράση θα ακολουθήσει ζεστό τσάι και προβολή της ταινίας “Where Are You Go” του Benny Zenga, ένα οδοιπορικό από το Κάιρο της Αιγύπτου μέχρι το Cape Town της Νοτίου Αφρικής. Τέσσερις μήνες, 11,265 χιλιόμετρα και 5ο αναβάτες αντιμέτωποι με την απέραντη έρημο της Νούβιας του Σουδάν, τους μεγαλειώδεις καταρράκτες της Βικτωρίας, τα παγωμένα κύματα του Ατλαντικού Ωκεανού και τα ίδια τα όρια της ανθρώπινης αντοχής και περιέργειας.

ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ/ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ


λόκαλ/ Athens
reclaim public space

2 comments:

  1. μεγαλειώδ-ΕΙ-ς :)

    ReplyDelete
  2. παρκαδορος11 Dec 2010, 15:13:00

    βρεξει χιονισει τo 'parking' θα γαμησει!

    ReplyDelete