19/11/2010

ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ

Εξαιτίας της «οικονομικής κρίσης», τα σκουπίδια της Αττικής θα είναι μειωμένα έως και 23% το 2010, σύμφωνα με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Τα παράπλευρα οφέλη της κρίσης μπορεί να είναι σαφώς λιγότερα απ’ ότι τα θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, δεν είναι όμως αμελητέα. Για κάποιο λόγο κανείς μέχρι τώρα δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι πολλά από τα σκουπίδια μας δεν ήταν στην πραγματικότητα για πέταμα και το κατοχικό σύνδρομο είχε πάψει να μας ταλαιπωρεί ως έθνος από την εποχή των γιαγιάδων μας.

Σαν αποτέλεσμα τα σκουπίδια έγιναν τόσο πολλά που για να χωρέσουν απαιτούσαν 780 περίπου χωματερές σε όλη τη χώρα (κατ’ άλλους πολύ περισσότερες), εκ των οποίων μόνο οι 45 ελεγχόμενες. Η καταδίκη της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γύρω από το θέμα αυτό το 2005, έδινε περιθώριο για το κλείσιμο των παράνομων και ανύπαρκτης υποδομής χωματερών μέχρι το τέλος του 2008. Δυο χρόνια αργότερα 316 εξ’ αυτών παραμένουν σε λειτουργία ως είχαν, ενώ 429 βρίσκονται στην διαδικασία «αποκατάστασης», που κάτι μας λέει πως θα πάρει καιρό.

Φαίνεται λοιπόν πως εκεί που η κοινή λογική και οι καταδικαστικές κοινοτικές αποφάσεις αποτυγχάνουν να αφυπνίσουν την «οικολογική συνείδηση», τα καταφέρνει η οικονομική κρίση. Το τι χρησιμοποιούμε και τι πετάμε όμως δεν θα έπρεπε να είναι θέμα απλώς υπολογισμού κόστους αλλά θέμα αρχής: η αλόγιστη χρήση επιφέρει ανυπολόγιστες συνέπειες. Όχι μόνο στην τσέπη αλλά πολύ περισσότερο στον κόσμο γύρω μας. Σκέψου το την επόμενη φορά που θα αφήσεις το φαγητό να μουχλιάσει στο ψυγείο.



2 comments:

  1. ψιτ, η πλατεία κύπρου είναι αυτή λίγο πιο μετά από τα φανάρια της θησέως, κανα 100ρι μετρα από το 'ονομα του ρόδου';;;;;

    ReplyDelete
  2. !
    κάπως έτσι είναι το ψυγείο μου πάντως!

    ReplyDelete