04/10/2010

ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑ


Χθες ολοκληρώθηκε η εικαστική έκθεση "Σχέδιο Σωτηρία", μια τολμηρή και ουσιώδης εικαστική προσπάθεια σε επιμέλεια Παναγιώτη Παπαδόπουλου με την συμμετοχή 144 καλλιτεχνών. Η τέχνη μέσα στο νοσοκομείο αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα προγράμματα εφαρμογής των εικαστικών τεχνών σε δημόσιους χώρους.
Το Νοσοκομείο "Η Σωτηρία" αποτελεί ένα φορτισμένο ιστορικά χώρο στον οποίο ξετυλίχθηκαν πολλές ιστορίες. Αποτελεί το πρώτο ελληνικό λαϊκό σανατόριο (1903) που δημιουργείται ως αποτέλεσμα της φιλανθρωπικής αντίληψης του 19ου αιώνα. Θα λειτουργήσει, για μισό αιώνα, ως ένας τόπος εγκλεισμού -ακούσιου ή εκούσιου- για τους ασθενείς της φυματίωσης. Υπήρξε, μια χαρακτηριστική περίπτωση ενός ετερότοπου, δηλαδή ενός τόπου, στον οποίο η κοινωνία απομόνωνε κάποια ειδική κατηγορία ατόμων που βρισκόταν -κατ' αυτή- σε μια κατάσταση κρίσης.
Την περίοδο της Κατοχής "Η Σωτηρία" συνδέεται -για άλλη μια φορά- με την ιστορία του τόπου μέσα από εκτελέσεις αγωνιστών και αποδράσεις κρατουμένων. Ο χώρος αυτός είναι, ταυτόχρονα, μουσειακός, αλλά και χώρος κοινωνικός που έχει κάποιο πρακτικό σκοπό ακόμα και σήμερα, αφού λειτουργεί ως ένα γενικό νοσοκομείο. Το κοινό αυτής της έκθεσης δεν ήταν μόνο φιλότεχνοι, αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς καθώς και το προσωπικό του νοσοκομείου.
Η ιστορική σημασία του νοσοκομείου ως χώρου αντίστασης την περίοδο της κατοχής και εκτέλεσης ανταρτών αποτελεί έναν άλλο άξονα.

Η έκθεση υπηρξε συνδοργάνωση της ΑΣΚΤ με τον Σύλλογο Φίλων Περιθαπλομένων του Νοσοκομείου Σωτηρία.

No comments:

Post a Comment