13/09/2010

SPOMENIK


Ο Jan Kempenaers είναι περισσότερο γνωστός για της μεγάλης κλίμακας πανοραμικές φωτογραφίες του από βιομηχανικούς και αστικούς χώρους. Στο βιβλίο του με τίτλο ‘Spomenik’ (μνημείο) το οποίο κυκλοφόρησε τον Αύγουστο, ο Kempenaers παρουσιάζει μια σειρά από φωτογραφίες από μεγάλα αφηρημένα αρχιτεκτονικά μνημεία τα οποία  είχαν ανεγερθεί κατά την διάρκεια του Κομμουνιστικού καθεστώτος στην πρώην Γιουγκοσλαβία.


Δίνοντας προσοχή στην ολοκληρωτική ένταξη τους στο τοπίο, o φωτογράφος καταδεικνύει πως τα τοπία μετατρέπονται σε περιοχές μνήμης. Τιμώντας την μνήμη της κοινής τραυματικής εμπειρίας κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου και των αντιστασιακών μαχών, αυτά τα μνημεία προορίστηκαν να παρέχουν στους πληθυσμούς της Γιουγκοσλαβίας μια κοινή ιστορία και ταυτότητα που θα ήταν παραγωγικές στη μελλοντική εξέλιξή τους. Εντούτοις, προς το τέλος 20ου, αυτά τα τοπία κατακερματίστικαν από την εθνικιστική και εθνική βία και τα μνημεία τους παραμελούνται τώρα.


Η ιδέα της προόδου και ανάπτυξης έχει θαφτεί κάτω από το βάρος της ιστορίας και αυτά τα μνημεία τα οποία υπήρξαν μηχανές sightseeing χάσκουν τώρα σαν ξεπερασμένες ίσως αόρατες κατασκευές. Ένα άλλο είδος Μοντερνιστικών Μνημείων μαζί ίσως με τα δικά μας γιαπιά των νησιών.


@ozonweb


No comments:

Post a Comment