23/09/2010

BANKSY: EXIT THROUGH THE GIFT SHOP


Το ωρολόγιο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» γράφει: «Ο κουκουλοφόροςBanksy, ο διασημότερος γκραφιτάς του κόσμου, αρπάζει την κάμερα και γυρίζει το κορυφαίο street art ντοκιμαντέρ όλων των εποχών. Η αφρόκρεμα των ζωγράφων του δρόμου αποδομούν την αστική μιζέρια σε ζωντανή σύνδεση με τη μεγάλη οθόνη.»

Μεταξύ μας τώρα το Exit Through The Gift Shop ΔΕΝ είναι το κορυφαίο street art ντοκιμαντέρ όλων των εποχών, κυρίως επειδή ΔΕΝ είναι ντοκιμαντέρ. Περιέχει βέβαια πολύ ενδιαφέρον αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις σημαντικών δημιουργών street art(space invader, swoon, shepherd Fairey κ.α.), η ενασχόλησή του με πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις όμως κάπου εκεί σταματάει. Επιπλέον ΔΕΝ αφορά την street art, τουλάχιστον όχι αποκλειστικά. Αφορά ΚΑΙ αυτήν, όπως επίσης αφορά την σύγχρονη τέχνη γενικότερα, τους καλλιτέχνες, το κοινό, την εικόνα και την έννοια του «ταλέντου», το χρηματιστήριο των γκαλερί, το αλισβερίσι με τα media.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι πάρα πολύ βαρετά, μόνο που δεν είναι καθόλου. Μιλάμε για τον άνθρωπο που έμπασε μια φουσκωτή κούκλα - ντυμένη κρατούμενο του Γκουαντάναμο, στην Disneyland προκαλώντας απανωτά εγκεφαλικά στουςsecuritάδες του Μίκυ (και στην συνέχεια έκανε βόλτα με το τρενάκι «Πειρατές της Καραϊβικής»). Στο Exit Through the Giftshopδικαιώνει την φήμη του ως δημιουργού κάποιων εκ των πιο καυστικών, αστείων και to the point έργων του δρόμου. Η ταινία του φυσικά και δεν είναι τόσο ανατρεπτική όσο τα έργα του – αλλά έχει πλάκα και κυρίως τα κότσια να προβοκάρει ακόμα και τον ίδιο της (του) τον εαυτό. Εάν δεν την κατεβάσετε δείτε την, την Παρασκευή στις 00.30 στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ 1, σε έκτακτη προβολή έπειτα από 2 απανωτά sold out. Θα την θυμηθείτε την επόμενη φορά που θα διαβάσετε δελτίο τύπου εικαστικής έκθεσης.

No comments:

Post a Comment