Pig, originally uploaded by Keith Marshall.
Οικονομικό hangover ή πως τα εξημερωμένα ζώα συμβάλλουν στην οικονομία?
Δύο απόψεις.
Σημείο εκκίνησης η συνειδητοποίηση ότι η υπόλοιπη Ευρώπη μας χαρακτηρίζει γουρούνια...
Laternative:
Ζούμε τραγικές στιγμές. Τραγικές στιγμές παραλογισμού. Η χώρα χρεοκοπεί στα διεθνή ταμπλόιντς, ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται σε κάθε φωτογραφία του πιο θλιμμένος και από τον Μάικλ Πάουελ στον Ιησού τον Ναζωραίο (του Μπερτολούτσι) και οι “Ελληνίδες, Έλληνες” νομίζουν πως η χώρα είναι το μαύρο πρόβατο του ευρωπαϊκού στάβλου.
Γιατί όλοι οι εταίροι μας μας κουνάνε το δάκτυλο; Γιατί όλα τα μέσα εξωτερικού μας χλευάζουν; Η χρεοκοπία του ελληνικού κράτους είναι αποτέλεσμα των αποτυχημένων και εγκληματικών επιλογών της πολιτικής ηγεσίας του τόπου (επί σειρά ετών); Φυσικά αλλά πάνω απ' όλα είναι η αδυναμία της Ένωσης να διασφαλίσει ίσες ταχύτητες για τα μέλη της. Αν δουλέψουν όλοι οι Έλληνες μαζί για 365 μέρες 24/7 είναι ζήτημα αν θα καταφέρουν να πλησιάσουν το μισό Α.Ε.Π της Γερμανίας. Που θα εργαστούν; Στον τουρισμό; Στα πλοία; Στα έργα; Θα γίνουν ποδοσφαιριστές; Πόσες επενδυτικές ευκαιρίες δίνει άραγε η Ελλάδα;
Futura:
[...] δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι κατά κάποιο τρόπο είναι ταυτοχρόνως και παραδοχή της καθολικής ήττας που υπέστη έμπρακτα η δήθεν «εναλλακτική» πολιτική, σοσιαλδημοκρατικής απόχρωσης, η οποία καθίσταται ανεφάρμοστη, όχι τόσο λόγω των πραγματικών οικονομικών δεδομένων όσο λόγω του συγκεκριμένου πλαισίου, των παγκοσμιοποιημένων παραγωγικών σχέσεων, στο οποίο καλείται να εφαρμοστεί.
[...] οι συνθήκες του μετα-φορντισμού (βλέπε άρθρο futura) δεν έχουν να κάνουν με το επίπεδο ανάπτυξης μιας οποιασδήποτε μεμονωμένης χώρας, αφορούν στην ευρύτερη κίνηση του απεδαφικοποιημένου παγκόσμιου κεφαλαίου το οποίο στη χρηματοπιστωτική μορφή του έχει αφήσει πίσω του την υλική βάση της εργασίας, παράγοντας πλέον κέρδος από την ίδια του την υπόσταση ως εμπόρευμα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, μιας από τις χώρες «γουρούνια» (το ακρωνύμιο PIG’S περιγράφει ως γνωστόν τις χώρες της ευρωζώνης με «προβληματική» οικονομία, ήτοι Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία), θα λέγαμε πως οι επιχειρούμενες διαρθρωτικές αλλαγές δεν είναι παρά ένας τρόπος βίαιης προσαρμογής του «καθυστερημένου» ελληνικού κράτους στις μετα-φορντιστικές συνθήκες συσσώρευσης, ένα ακόμα δείγμα οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού «εκσυγχρονισμού» που συνεχίζει ακάθεκτος να σαρώνει τα πάντα, επιβεβαιώνοντας την καταστροφική δυναμική του καπιταλισμού.
Για το κείμενο του Futura κάνε κλικ εδώ.
Για το κείμενο των Laternative κάνε κλικ εδώ.
Ζeffirelli!
ReplyDelete