15/12/2009

LOCAL HEROES: ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ


Στην σύγχρονη εποχή συνήθως αντιλαμβανόμαστε την πόλη σαν μια σταθερή κατάσταση που υπήρχε από πάντα. Ο διαχωρισμός πόλης και υπαίθρου είναι απόλυτος. Ο αστικός χώρος είναι ένας χώρος μπετόν και ασφάλτου που θέση έχουν μόνο τα αυτοκίνητα, οι πολυκατοικίες, τα γραφεία και τα εμπορικά καταστήματα. Ο κάτοικος της πόλης είναι καταναλωτής. Εδώ και χρόνια έχει χάσει την ιδιότητα του ως παραγωγός.
Αυτή η εικόνα της απόλυτα δομημένης πόλης κυριαρχεί μόλις τις τελευταίες δεκαετίες. Πριν από λιγότερο 50 χρόνια οι άνθρωποι των πόλεων αυτοπαρήγαγαν πολλά από τα αγαθά του νοικοκυριού τους. Η σύγχρονη αχανής πόλη των Αθηνών αποτελούταν από προάστια και κηπουπόλεις που εκτός από περιοχές κατοικίας είχαν αμπέλια, χωράφια και βουστάσια. Τα αθηναϊκά προάστια, πριν από 50 χρόνια, στα μάτια του σύγχρονου ανθρώπου πλησιάζουν πιο πολύ στην έννοια της υπαίθρου παρά της πόλης.
Η ομάδα Αστικό Χωριό δρα μέσα σε αυτό το πλαίσιο: "δεν προσπαθούμε να αναιρέσουμε την πολυπλοκότητα της πόλης, ούτε επιζητούμε την επιστροφή στο χωριό, αλλά την δημιουργία συλλογικότητας, κοινής πρακτικής και σκέψης. Χρησιμοποιούμε τον όρο χωριό σαν μια κατάσταση κατοίκησης όπου ο τρόπος ζωής του ατόμου στηρίζεται στην αυτοπαραγωγή κάποιων βασικών αγαθών, την σχέση με τη φύση, την κοινωνική αλληλεγγύη και συνεργασία".
Το Αστικό Χωριό είναι μια προσπάθεια ένταξης αυτών των χαρακτηριστικών στη ζωή στην πόλη όπου τώρα κυριαρχούν η κατανάλωση και η πλήρης ιδιώτευση. Η ελιά είναι ένα σύμβολο της ζωής του παρελθόντος, ένα σημείο μνήμης για τους παλιούς κατοίκους όπου μεταναστεύοντας στην πόλη, φύτευαν έξω από το σπίτι τους και μια ρίζα που είχαν φέρει από το χωριό τους. Η ελιά, το απόλυτο ελληνικό σύμβολο, μπορεί να αποτελέσει σημείο σύσφιξης των σχέσεων στην σύγχρονη κοινότητα.
Με αυτό ως αφετερία η ομάδα Αστικό Χωριό έχει διοργανώσει ένα αριθμό δράσεων συγκομιδής ελιάς στους δρόμους του Χολαργού με ιδιαίτερη επιτυχία. Με χαρά και αισιοδοξία παρατηρούμε οτι μετά τις πρωτοβουλίες αυτοοργάνωσης γειτονιάς και τα αυτοσχέδια πάρτυ επανάκτισης της πόλης, φαίνεται οτι δημιουργείται μια τάση στην πόλη. Δράσεις ανεξάρτητες, αντι-χορηγικές, συμμετοχικές, φαντασιακές, εκτός τειχών αμφιθεάτρων και διαλέξεων, απαιτούν τον επαναπροσδιορισμό και την χαρτογράφηση της Αθήνας απο τους κατοίκους της.
Εμάς δηλαδή.
Ως ομάδα δεν θα μπορούσαμε να νιώθουμε πιο κοντά σε δράσεις όπως αυτές του Αστικού Χωριού. Όταν κάποτε είπαμε "φαντάσου μια πόλη και βγες έξω και φτιάξε την" δεν πιστεύαμε ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που σκέφτονται το ίδιο. Φαντάσου μόνο αν αντί για νερατζιές η Αθήνα ήταν γεμάτη με πορτοκαλιές ή ακόμα και lime για τις καϊπιρίνιες μας... Παράδεισος!

Είμαστε παντού!

RECLAIM PUBLIC SPACE!

για το Αστικό Χωριό κάνε κλικ εδώ.
για την πρωτοβουλία κατοίκων Χολαργού, Pro-Ho, κάνε κλικ εδώ.


No comments:

Post a Comment